Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-ministerivaliokunta: EU:n tulee vastata vahvasti Turkin epävakauttavaan toimintaan

Hallituksen EU-ministerivaliokunta vaatii, että EU:n tulee vastata vahvasti Turkin itäisen Välimeren tilannetta epävakauttavaan toimintaan. Myös diplomaattisia ponnisteluja pitää jatkaa.

Ministerivaliokunnan mukaan Turkki on pääasia ulkosuhteissa huomenna ja ylihuomenna EU:n päämiesten muodostamassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Turkin ja Kreikan välit ovat kiristyneet, kun Turkki lähetti merentutkimusaluksen lähelle Kreikan aluevesiä etsimään maakaasua merenpohjasta.

Valiokunta korostaa, että EU:n Turkki-politiikan tulee olla pitkäjänteistä ja johdonmukaista suhteen kaikilla osa-alueilla.

Kokouksessa käsitellään myös suhteita Kiinaan ja Valko-Venäjän tilannetta.

EU-ministerivaliokunta korostaa, että EU:lla on oltava yhtenäinen lähestymistapa Valko-Venäjän tilanteeseen. EU:n on tuettava tilanteen rauhanomaista ratkaisua ja väkivallan käytön ehkäisemistä.

EU:n Valko-Venäjä-politiikkaa on haitannut se, että Kypros on sitonut Valko-Venäjä-toimet omiin kiistoihinsa Turkin kanssa.

EU:n Kiina-suhteen osalta Suomelle on valiokunnan mukaan keskeistä, että EU pitää kiinni arvoistaan, eduistaan ja prioriteeteistaan. EU:n yhtenäisyys ja suhteen johdonmukaisuus on varmistettava.

Suomi tukee Saksan esitystä elpymisvälineestä

EU-ministerivaliokunta linjaa, että sisämarkkinoiden vahvistaminen ja syventäminen on edellytys EU:n kriisinsietokyvyn parantamiseksi, talouden elvyttämiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Suomi tukee puheenjohtajamaa Saksan esittämiä muutoksia asetusehdotukseen, jolla perustetaan EU:n elpymisväline. Muutokset vastaavat valiokunnan mukaan heinäkuun Eurooppa-neuvostossa sovittua.

Kokouksessa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Hän edustaa poikkeuksellisesti myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfveniä, koska Löfven on estynyt osallistumaan kokoukseen henkilökohtaisista syistä.