Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Enemmistön mielestä yhteiskunnan kontrolli ei ole lisääntynyt huolestuttavasti

Yhteiskunnan kontrolli ja valvonta eivät ole lisääntyneet huolestuttavasti, katsoo enemmistö Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneista. Näin kokee yhteensä 57 prosenttia vastaajista.

Noin kolmannes vastaajista on kuitenkin päinvastaista mieltä.

Enemmistö, 56 prosenttia, ei myöskään halua suitsia poliittisten päättäjien mahdollisuuksia rajoittaa kansalaisten oikeuksia ja vapauksia. Reilu neljännes on sitä mieltä, että päättäjillä pitäisi olla nykyistä vähemmän mahdollisuuksia kansalaisvapauksien kaventamiseen.

Lähes puolet eli 48 prosenttia vastaajista kertoo olevansa valmiita luopumaan oikeuksistaan ja vapauksistaan, jos valtio pystyy paremmin suojelemaan yksilöä. Lähes samankokoinen joukko eli 42 prosenttia vastaajista kuitenkin tyrmää ajatuksen.

Miehet, nuoret ja oppositiopuolueiden kannattajat ovat muita vastaajaryhmiä enemmän sitä mieltä, että yksilöön kohdistuvat yhteiskunnan kontrolli ja valvonta olisivat lisääntyneet huolestuttavasti.

SDP:n kannattajat ovat muiden puolueiden kannattajia alttiimpia luopumaan oikeuksistaan ja antamaan hallitukselle laajempia valtuuksia puuttua yksilöiden vapauksiin.

Kyselyn toteutti Kantar TNS , ja siihen vastasi reilu tuhat täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.