Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hornetin epäilty laitevika johti ilmoitukseen lento-onnettomuusvaarasta Rovaniemellä, Turussa tarvittiin pelastuslaitosta varmistaamaan lentokoneen turvallisen laskeutumisen

Hornet-hävittäjän epäilty ohjainlaitevika johti ilmoitukseen lento-onnettomuusvaarasta Rovaniemen lentokentällä lauantaina, kerrotaan Lapin pelastuslaitokselta. Hornet laskeutui kuitenkin onnistuneesti, eikä kukaan loukkaantunut.

Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus Ruska 20 on parhaillaan meneillään, ja Hornet oli siinä mukana. Harjoitusta johtavan Ilmavoimien operaatiopäällikön, eversti Juha-Pekka Keräsen mukaan näyttää siltä, että vikaepäily jäi epäilyksi.

– Ei ole ollut vikaa, joka olisi vaikuttanut lento-ominaisuuksiin. Lentäjä pystyi turvallisesti ohjaamaan koneen maahan. Pari kertaa vikaindikaatio on kuitenkin tullut, ja aina pitää olla varovainen, sanoo Keränen.

Päivystävä palomestari Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että tieto epäillystä laiteviasta tuli pelastuslaitokselle hiukan ennen kello 13:a iltapäivällä. Puolta tuntia myöhemmin Hornet oli laskeutunut normaalille kiitoradalle.

– Ohjattiin ensin muut koneet alas – taivas tyhjäksi, kenttä tyhjäksi, kertoo Manninen.

Mannisen mukaan näin tyypillisesti toimitaan tämänkaltaisessa tilanteessa, jotta ongelmiin joutunut lentokone saadaan mahdollisimman turvallisesti alas.

Muiden koneiden raivaamiseen kului Mannisen mukaan tällä kertaa tavallista enemmän aikaa, sillä ilmatilassa oli useita Ilmavoimien koneita. Siviililentokoneita sen sijaan ei ollut ilmassa Rovaniemen lähistöllä.

Manninen toteaa, että kynnys hälytykselle on matala silloin, kun lentokoneessa epäillään olevan vikaa.

Ruska 20 -harjoituksessa yli 60 lentokonetta

Ruska 20 -harjoitus kestää 6. lokakuuta asti. Ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri Suomea. Myös Ruotsin ilmavoimat ottaa osaa harjoitukseen.

Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä. Ilmavoimat varoitti etukäteen, että harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata, Rovaniemeltä Jyväskylään ja Kajaanista Vaasaan.

Pelastuslaitos varmisti Turussa lentokoneen turvallisen laskeutumisen - kone ilmoitti teknisestä häiriöstä

Turkuun laskeutumassa ollut Airbus A220-lentokonetyypin matkustajakone ilmoitti teknisestä häiriöstä ja pelastuslaitos varmisti perjantain ja lauantain välisenä yönä puolenyön aikoihin. Pelastuslaitos takasi koneen laskeutumisen yhteistyössä lentokentän pelastuspalvelun kanssa.

– Kone pääsi laskeutumaan turvallisesti ja siinä ei päässyt mitään henkilövahinkoja muodostumaan, kertoi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Eemu Hyvönen STT:lle lauantaina aamuyöstä kello yhden jälkeen.

Hyvösen mukaan Latvian pääkaupungista Riiasta tulleessa koneessa oli ollut 21 matkustajaa. Kaiken kaikkiaan koneessa oli palomestarin mukaan noin 25 henkilöä.

Kone pääsi laskeutumaan lauantain puolella hieman puolenyön jälkeen. Flightradar24 -seurantasivuston mukaan tuohon aikaan kentälle laskeutui Airbalticin lento.

Flightradarin tietojen mukaan kyse oli A220-300-koneesta. Airbusin mukaan kyseiseen koneeseen mahtuu maksimissaan 135 matkustajaa.

Hyvösen mukaan lentoyhtiö huolehtii koneen asianmukaisesti huoltoon ja tarkistukseen ennen seuraavaa lentoa.

Kone laskeutui lopulta etuajassa

Päivystävällä palomestarilla ei ole tarkempaa tietoa siitä, olisiko häiriöstä voinut aiheutua isompaakin vaaratilannetta.

– Pelastuslaitos lähinnä tässä tehtävässä varmisti ja oli valmiudessa siellä kentällä, jos siinä olisi tapahtunut jotain vakavampaa, Hyvönen kertoi.

Ilmaliikenneonnettomuusvaaran yhteydessä otetaan Hyvösen mukaan tavallisesti pelastuksen resurssit valmiuteen kentälle. Näin pelastushenkilöstö on valmiina toimimaan, kun kone laskeutuu.

– Tietysti jos tilanne edellyttää, luonnollisesti pelastetaan ihmiset ja omaisuus, mitä pystytään pelastamaan, ja rajoitetaan onnettomuuden kehittymistä, hän kertoi.

– Tässä kyseisessä tilanteessa pelastuslaitos lähinnä varmisti sen, että kone pääsee laskeutumaan turvallisesti, eikä siinä sen kummempaa tehtävää ollut pelastustoimelle.

Koneen oli määrä alkujaankin laskeutua Turkuun ja Hyvösen tietojen mukaan kone pääsi laskeutumaan koko lailla suunnitellusti. Flightradarin tietojen pohjalta näyttää siltä, että kone laskeutui jopa hieman etuajassa.

Seurantasivuston mukaan koneen seuraava lento olisi suunniteltu huomisillalle.