Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylläkseltä alkunsa saanut laaja tartuntaketju sai Lapin sairaanhoitopiirit suosittamaan yhteystietojen keräämistä ravintola-asiakkailta – MaRan mukaan linjaus on kuormittava, mutta ankaria rajoituksia parempi

Yhteystietojen kerääminen ravintola-asiakkailta käy raskaaksi valmiiksi ahtaalla oleville ravintola-alan yrityksille Pohjois-Suomessa, sanoo matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Lapin mukaan keino on kuitenkin kovia rajoitustoimia parempi.

– Kyllähän se on iso tehtävä ravintoloille. Toki ravintoloille varmasti parempia ovat kaikki vaihtoehdot, joilla voidaan tällaisilla operatiivisilla toimilla varmistaa se, että ravintolat ovat kuitenkin auki, Lappi sanoo ja esittää tyytymättömyytensä tuoreimpiin anniskeluaikojen rajoituksiin.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ohjeistivat perjantaina alueen ravintola-alan yrityksiä ja iltatapahtumien järjestäjiä keräämään yhteystiedot asiakkailta mahdollista tartunnanjäljitystä varten. Samana päivänä esimerkiksi Kittilässä Levi käynnisti hiihto- ja laskettelukautensa.

– Lappilaiset matkailuyrittäjät ovat jo keväällä tehneet yhteystyössä kanssamme turvallisuusohjeet. Yhteistyössä päädyimme myös siihen, että otetaan ne myös nyt laajemmin käyttöön jo ennen sesonkia, Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas sanoo.

Ravintoloita yhteystietojen kirjaaminen kuormittaa Timo Lapin mukaan ennen kaikkea sen takia, että yhteystietojen kirjaaminen edellyttää yrityksiltä tietosuoja-asioista huolehtimista vaikeassa taloustilanteessa.

– Siitähän syntyy henkilörekisteri. Rekisterin pitämiselle on omat vaatimuksensa, millä tavalla sitä pidetään ja suojataan.

– Ravintola-alan yritykset ovat erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, ja tämä tietysti sitoo henkilöstön voimavaroja. Pitää olla työvoimaa hoitamassa tätä asiaa.

Ylläksen tartuntaketju kasvanut lähes 50 tartuntaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi syyskuun lopulla Ylläkseltä 14.–25. syyskuuta välisenä aikana alkaneesta tartuntaketjusta. Tartunnat olivat lähteneet jo tuolloin leviämään eri puolille Suomea Ylläksellä kotiin palanneiden mukana.

Ylilääkärin mukaan suurin yksittäinen syy uuden ohjeistuksen antamiseen liittyy Ylläksen tartuntaketjuun.

– Meillähän on ollut erittäin laaja ravintolamaailmaan liittyvä tartuntaketju, joka on varmaan yksi laajimpia Suomessa. Lähes viisikymmentä tartuntaa on syntynyt Ylläksen alueelta, Broas sanoo.

Viime talvena Lapin suuret hiihtokeskukset sulkeutuivat maaliskuun loppupuolella koronaviruspandemian vuoksi. Lapista palaavilla matkailijoilla oli todettu tartuntaketjuja, joissa altistuminen oli tapahtunut hiihtokeskuksissa.

– Tilanne on (nyt Ylläksellä) hyvin samantyyppinen kuin maaliskuussa Kolarissa ja Levillä, ylilääkäri sanoo.

Kirjaamisessa haavoittuvuuksia

MaRan toimitusjohtajan mukaan yhteystietojen kirjaaminen ei ole täysin vieras käytäntö, sillä kokemuksia tästä on ulkomailta. Järjestelmässä on Lapin mukaan inhimillisiä haavoittuvuuksia, kuten ihmisten kieltäytyminen yhteystietojensa antamisesta tai väärien yhteystietojen antaminen.

– Ravintolan korona-altistustilanteessa jollain olisi hyvä tiedottaa ihmisille, että osaavat tarkkailla vointiaan. Itse pitäisin tehokkaampana tapana tätä Koronavilkun (mobiilisovelluksen) lataamista mahdollisimman laajasti, ja kyllähän suomalaiset ovat sitä hyvin ladanneetkin, Lappi sanoo.

Koronavilkkuun tukeutuminen olisi MaRan Lapin mukaan parempi siksikin, että vältyttäisiin epämiellyttäviltä ja toistaiseksi myös epäselviltä tilanteilta, joissa yhteystietojen antamisesta kieltäydytään.

– Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö asiakkaan tulo ravintolaan estää? Lappi kysyy.

Broas tähdentää, että kyseessä on suositus ja yhteystietojen antaminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Sairaanhoitopiirien ohjeistuksessa linjataankin, että ravintola-asiakkaiden ja henkilökunnan pitäisi käyttää myös Koronavilkkua.