Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fysiikan Nobel-palkinnon saaja julkistetaan, kuva mustasta aukosta vahvoilla veikkauksissa

Tukholmassa julkistetaan tämän vuoden fysiikan Nobel-palkinnon saaja hieman ennen yhtä iltapäivällä Suomen aikaa. Etukäteisarvioissa palkinnon saajaksi on veikkailtu muun muassa tutkijaryhmää, jonka työn tuloksena viime vuonna julkistettiin ensimmäinen mustaa aukkoa esittävä kuva.

Muiksi Nobel-palkinnon arvoisiksi suorituksiksi on myös arvioitu tutkimustyö kvanttitietokoneiden kehittämiseksi sekä tutkimukset epälineaarisista järjestelmistä tai galaksien synnystä.

Lääketieteen Nobel-palkinnon saivat eilen amerikkalaiset hepatiitti C -viruksen löytäjät Harvey J. Alter ja Michael Houghton sekä britti Charles M. Rice.

Huomenna palkintovuorossa on kemia, ja torstaina julkistetaan kirjallisuuden uuden nobelistin nimi. Odotetuimman ja entinen kansainvälistä huomiota herättävän rauhanpalkinnon saajan nimi tai nimet kerrotaan perjantana Oslossa.

Ruotsin keskuspankin perustama, Nobelin testamenttiin kuulumaton taloustieteen palkinto "Alfred Nobelin muistoksi" päättää palkittavien julkistamiset ensi viikon maanantaina.

Koronapandemian vuoksi vuoden 2020 Nobel-syksy on aiemmasta poikkeava. Tukholmassa ei järjestetä joulukuussa vuoden seurapiiritapahtumaa eli Nobel-illallisia. Myös varsinaiset palkintoseremoniat järjestetään etäyhteyksien turvin siten, että tuoreet nobelistit eivät saavu paikalle Tukholmaan vaan pysyvät kotimaissaan.