Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaeristyksen ja karanteenin kesto lyhenee, uusia rajoituksia maahantuloon

Koronaan liittyvää karanteeni- ja eristysaikaa lyhennetään maanantaista alkaen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Omaehtoinen karanteeni ja tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni lyhenevät 14 päivästä 10 päivään.

Eristyksen pituus lievässä koronainfektiossa lyhenee seitsemään päivään.

Eristys tarkoittaa sairastuneen henkilön pitämistä erillään terveistä. Lievissä koronavirusinfektioissa, jotka eivät johda sairaalahoitoon, eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivään.

Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää.

Maahantulorajoitukset tiukentuvat jälleen

Hallitus tiukensi jälleen maahantulon rajoituksia koronatilanteen perusteella. Maanantaista alkaen sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja kaikkien Schengen-maiden välille, kun rajoitukset otetaan uudestaan käyttöön myös Suomen ja Latvian, Liechtensteinin ja Kyproksen välisessä liikenteessä.

Hallitus päätti rajoituksista valtioneuvoston istunnossa torstaina.

Kaikki voimassa olevat maahantulon rajoitukset jatkuvat 10. marraskuuta asti.

Suomessa maahantulorajoitusten raja-arvona on 25 uutta tautitapausta 100 000:ta asukasta kohden kahden viikon aikana.

– Erot Suomen ja muun Euroopan välisessä epidemiatilanteessa sekä meneillään oleva tartuntojen leviämisen kiihtymisvaihe edellyttävät sisärajavalvonnan ylläpitämistä siihen asti, kunnes valmisteilla olevat korvaavat toimenpiteet ovat riittävällä tavalla käytettävissä, päätöksessä todetaan.

Työssäkäynti Ruotsista ja Virosta yhä mahdollista ilman karanteenia

Päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla yhteisöjen välillä on edelleen mahdollista. Suomessa voi käydä töissä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 10 päivän karanteenia. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta.

Poikkeuksia lukuun ottamatta sisärajoilla mahdollista on vain paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne, työmatka ja muu välttämätön syy.

Hallitus suosittelee maahantulijoille nyt omaehtoista 10 päivän karanteenia 14 päivän sijasta. Sitä voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.

Myös Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden kanssa on maakohtaisia rajoituksia voimassa.