Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sekä Armenia että Azerbaidzhan raportoivat siviileihinsä kohdistuneista sotatoimista – ainakin 12 azerisiviiliä kuoli ja yli 40 haavoittui ohjusiskussa

Armenia ja Azerbaidzhan syyttävät toisiaan siviiliväestöön kohdistuneista sotatoimista. Azerbaidzhanin valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan 12 siviiliä kuoli ja yli 40 ihmistä loukkaantui aamuöisessä ohjusiskussa Ganjan kaupunkiin. Isku tuhosi useita asuinrakennuksia 300 000 asukkaan kaupungissa, johon osui ohjus myös kuusi päivää sitten. Silloin kymmenen siviiliä kuoli.

AFP:n journalistit näkivät useiden talorivistöjen raunioituneen aamuyön iskussa. Iskun voima riitti rikkomaan seiniä ja repimään kattoja irti lähikatujenkin taloista.

– Olimme nukkumassa, ja lapset olivat katsomassa televisiota. Kaikki talot täällä tuhottiin, ja ihmisiä makaa kivimurskan alla. Jotkut ovat kuolleita, jotkut haavoittuneita, sanoi 65-vuotias Rubaba Zhafarova tuhotun kotinsa edustalla.

– Yhdeltä naiselta puuttui jalka, toiselta oli irronnut käsi kyynärpäästä, sanoi Elmir Shirinzaday, 26.

Azerbaidzhanin presidentin assistentti Hikmet Hajijev kertoi Twitterissä, että ensitietojen mukaan yli 20 asuinrakennusta tuhoutui.

Aiemmin Azerbaidzhanin armeija oli ampunut tykistötulta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella sijaitsevaan Stepanakertin kaupunkiin. Armenian kansallisen uutistoimiston Armenpressin mukaan läheisessä Shoshin kylässä haavoittui siviileitä.

Armenpress kertoo myös, että azeriarmeijan miehittämättömät lennokit tuhosivat Armenian puolella armeijan rakennuksia ja vahingoittivat myös siviili-infrastruktuuria.

Räjähdys myös tärkeän padon lähistöllä

Samoihin aikoihin Ganjaan tehdyn ohjusiskun kanssa AFP:n toimittaja kuuli tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa Mingecevirissä valtavan räjähdyksen, joka sai rakennukset tutisemaan. Kaupungissa on tärkeä pato, ja sen vuoksi sinne on rakennettu ohjustorjuntajärjestelmä.

Azerbaidzhanin puolustusministeriön mukaan kaupunkia ammuttiin, mutta tarkempia yksityiskohtia ei ole tiedossa.

Armenia on tunnustanut, että Azerbaidzhanin armeija on onnistunut useissa sotatoimissaan rintamalla viimeisen viikon aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehottivat keskiviikkona maita lopettamaan verenvuodatuksen mahdollisimman nopeasti. Venäjä tukee konfliktissa Armeniaa ja Turkki Azerbaidzhania.

Vuosikymmeniä kestänyt Vuoristo-Karabahin konflikti kiihtyi syyskuun lopussa, jonka jälkeen yli 700 ihmistä on kuollut. Heistä 80 on ollut siviileitä.

Vuoristo-Karabah kuuluu kansainvälisen lain mukaan Azerbaidzhanille, mutta sen asukkaat ovat valtaosin armeniankielisiä. Armenia on hallinnut aluetta vuodesta 1994. Sitä edeltäneessä raa'assa sodassa kuoli yli 30 000 ihmistä.