Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kaksi ihmistä kuoli liikenneonnettomuudessa Espoossa, Slovakia aikoo koronatestata kaikki vähintään kymmenvuotiaat asukkaat

Kaksi ihmistä on kuollut liikenneonnettomuudessa Espoossa myöhään lauantaina. Asiasta kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi Twitterissä.

Onnettomuus tapahtui Kehä III:lla Bembölen ja Järvenperän välillä idän suuntaisilla kaistoilla vähän ennen kello yhtätoista, poliisi kertoo.

Poliisi ei ole tiedottanut onnettomuudesta enempää.

Koko maassa epävakaista säätä – ajokelit ovat paikoitellen huonoja

Tänään sää on koko maassa epävakaista. Maan etelä- ja keskiosiin on luvattu vesisadetta ja Lappiin lisää lumisadetta. Pohjois-Lappiin on luvassa poutaa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Ajokelit ovat Lapissa lähipäivinä huonoja lumentulosta johtuen. Myös maan etelä- ja keskiosien autoilijoita varoitetaan kuuraliukkaudesta ja mustasta jäästä.

Lappiin satoi eilen talven ensilumi, kun Kilpisjärveltä Sallaan ulottuvalle vyöhykkeelle satoi lunta. Paikoitellen lunta satoi lähes 20 sentin kerros.

YK:n asettama Iranin asevientikielto on rauennut

YK:n asettama Iranin asevientikielto on rauennut sopimuksen mukaisesti, kertoo Iranin ulkoministeriö. Vientikiellosta sovittiin vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen yhteydessä.

Qatarilaisen Al Jazeera -uutiskanavan mukaan Iran voi kiellon raukeamisen myötä ostaa ja myydä muun muassa pienempiä aseita, ohjuksia, helikoptereita ja panssarivaunuja.

Yhdysvallat ja Israel ovat vastustaneet vientikiellon päättymistä. Elokuun puolivälissä Yhdysvallat hävisi YK:n turvallisuusneuvostossa äänestyksen Iranin asevientikiellon jatkosta.

Yhdysvallat vetäytyi ydinsopimuksesta vuonna 2018 presidentti Donald Trumpin päätöksellä. (Lähde: AFP)

Armenia väittää Azerbaidzhanin rikkoneen tulitaukoa vain hetki sen alkamisen jälkeen

Armenia on syyttänyt Azerbaidzhania tuoreen humanitaarisen tulitauon rikkomisesta kiistellyn Vuoristo-Karabahin alueella. Tulitauko oli ehtinyt olla voimassa vain hetken, ennen kuin Armenia esitti syytöksensä Twitterissä.

Tulitauko tuli voimaan keskiyöllä paikallista aikaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Armenian puolustusministeriön edustaja väittää Azerbaidzhanin aloittaneen tykistötulen Vuoristo-Karabahissa jo neljä minuuttia keskiyön jälkeen ja ampuneen tykistötulta lähes kolmen tunnin ajan. Lisäksi Azerbaidzhanin väitetään ampuneen raketteja noin puolen tunnin ajan.

Azerbaidzhan ei ole vielä vastannut Armenian syytöksiin. (Lähde: AFP)

Slovakia aikoo koronatestata kaikki vähintään kymmenvuotiaat asukkaat

Slovakia testaa koronaviruksen varalta kaikki maassa asuvat, jotka ovat täyttäneet kymmenen vuotta. Asiasta kertoi lauantaina maan pääministeri Igor Matovic.

Pääministeri kertoi toimittajille, että testaus on täysin ilmaista. Hän ei kuitenkaan kertonut, onko testaukseen osallistuminen pakollista vai vapaaehtoista maan noin 5,4 miljoonalle asukkaalle.

Ensi viikonloppuna on määrä järjestää pilottikokeiluja, mutta pääasiallinen testaus järjestetään lokakuun lopulla tai marraskuun alkupuolella.

Tartuntojen määrä on ollut lisääntymään päin viime aikoina ja lauantaina maan terveysministeriö ilmoitti lähes 2 000 uudesta koronatartunnasta. Yhteensä tartuntoja on varmistettu maassa yli 28 000. (Lähde: AFP)

Valko-Venäjällä kaduille saapunee jälleen mielenosoittajia

Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin kaduille on jälleen tänään odotettavissa mielenosoittajia.

Mielenosoitukset maata itsevaltiaan ottein hallitsevaa Aljaksandr Lukashenkaa vastaan alkoivat vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien jälkeen elokuussa.

Maanantaina Valko-Venäjän hallinto kertoi, että poliiseille on annettu lupa tarvittaessa käyttää aseita mielenosoittajia vastaan.

Tiistaina puolestaan oppositio ilmoitti, että jos Lukashenka ei eroa 25. lokakuuta mennessä, maassa alkaa seuraavana päivänä yleislakko.

NYT: Paavin kanssa samassa asunnossa asuvalla on todettu koronatartunta

Paavi Franciscuksen kanssa samassa asunnossa asuvalla ihmisellä on todettu koronvirustartunta, kertoo New York Times -lehti (NYT). Vatikaani kertoi lehden mukaan asiasta lauantaina.

Positiivisen koronatestituloksen saanut oireeton henkilö on siirretty pois paavin asunnosta. Tartunnan saanut on NYT:n mukaan laitettu väliaikaisesti eristykseen. Yhtä lailla eristykseen ovat joutuneet myös henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa.

Tuore tartunta on lisännyt entisestään huolia 83-vuotiaan paavin turvallisuudesta.

Katolisen uutistoimisto CNA:n mukaan paavia suojeleva sveitsiläiskaarti kertoi torstaina, että yhteensä yhdellätoista kaartin jäsenellä on varmistettu koronatartunta.

New Yorkissa viranomaiset estivät koronan vuoksi häät, joihin oli tulossa yli 10 000 vierasta

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat kieltäneet New Yorkiin suunnitteilla olleen hääjuhlan, johon oli tulossa jopa yli 10 000 vierasta. Asiasta kertoi osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo lauantaina paikallista aikaa.

Häät oli määrä järjestää maanantaina Williamsburgin kaupunginosassa, joka sijaitsee New Yorkin Brooklynissa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että mediatietojen mukaan kyse oli ortodoksijuutalaisista häistä.

New Yorkin koronamääräykset rajoittavat julkiset kokoontumiset enintään 50 henkilön suuruisiksi. Kirkossa tai temppelissä järjestettäville uskonnollisille juhlille rajoitus on noin kolmasosa siitä, miten paljon kuhunkin pyhättöön ihmisiä kerralla mahtuu. (Lähde: AFP)