Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat Pariisissa ja muissa Ranskan kaupungeissa muistamaan surmattua opettajaa

Tuhannet ihmiset kokoontuivat sunnuntaina Pariisin keskustaan osoittaakseen kunnioitusta kaksi päivää sitten raa'an veriteon uhriksi joutuneelle opettajalle.

Ihmisillä oli julisteita, joissa luki: "Ei ajattelun totalitarismille" ja "Olen opettaja". Jotkut huusivat: "Olen Samuel (opettajan etunimi)". Tämä jäljitteli sanontaa "Olen Charlie", joka tuli tunnetuksi vuonna 2015, kun islamistiset asemiehet surmasivat 12 ihmistä satiirilehti Charlie Hebdon toimituksessa. Satiirilehti oli julkaissut pilakuvia profeetta Muhammadista.

Raaka veriteko on järkyttänyt koko maata ja tuonut monien mieleen vuoden 2015 tapahtumat. Vastaavanlaisia muistotilaisuuksia oli sunnuntaina myös muissa Ranskan kaupungeissa, muun muassa Marseillessa, Lillessä, Lyonissa ja Toulousessa.

Ennen tämän päivän kokoontumista opetusministeri Jean-Michel Blanquer kehotti "kaikkia tukemaan opettajia". France 2 -tv-kanavalla puhuneen Blanquerin mukaan on elintärkeää osoittaa "solidaarisuutemme ja yhtenäisyytemme".

Pariisissa olivat paikalla myös muun muassa pääministeri Jean Castex ja Pariisin pormestari Anne Hidalgo.

Opettaja surmattiin perjantaina sen jälkeen kun hän oli aiemmin lokakuussa näyttänyt ilmaisunvapautta käsitelleen oppitunnin yhteydessä profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia.

Epäillylle myönnettiin aiemmin tänä vuonna oleskelulupa

Ranskassa otettiin tänään kiinni kuulusteluja varten 11:s ihminen, kertoi oikeuslaitoslähde uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinni otettujen joukossa ovat muun muassa veriteosta epäillyn nuorempi veli, isoisä ja vanhemmat sekä oppilaan isä, joka oli valittanut opettajan oppitunnista, jonka aikana opettaja oli näyttänyt profeetta Muhammadista tehtyjä pilapiirroksia.

Teosta epäillään 18-vuotiasta tshetsheenitaustaista miestä. Hänelle oli syyttäjä Jean-Francois Ricardin mukaan myönnetty Ranskassa pakolaisstatus, ja lisäksi hän oli saanut aiemmin tänä vuonna 10 vuoden oleskeluluvan maassa.

Verinen veitsi uhrin vierellä

Veriteko tapahtui Pariisin lähistöllä perjantaina. Syyttäjä Ricardin mukaan myöhään iltapäivällä paikallista aikaa Conflans-Sainte-Honorinen kylän poliisille tuli ilmoitus läheisestä kaupungista, että tieltä oli löytynyt ruumis, jonka kaula oli katkaistu.

Hänen mukaansa poliisin tullessa paikalle epäilty ampui viisi laukausta poliisin suuntaan ja yritti puukottaa heitä. Poliisi ampui yhdeksän kertaa epäiltyä, joka kuoli vammoihin myöhemmin.

Epäillyllä oli mukanaan veitsi ja ilma-ase sekä toinen, verinen 35-senttinen veitsi, joka löytyi uhrin läheltä.