Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat väittää Venäjän ja Iranin yrittävän vaikuttaa presidentinvaaleihin – maat kiistävät

Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelun johtajan John Ratcliffen mukaan Venäjä ja Iran ovat yrittäneet vaikuttaa marraskuun alussa pidettäviin presidentinvaaleihin. Ratcliffen mukaan kumpikin maa olisi saanut haltuunsa äänestäjätietoja.

Ratcliffe sanoi keskiviikkona, että erityisesti Iran olisi lähettänyt amerikkalaisille väärennettyjä sähköposteja. Hänen mukaansa sähköposteilla olisi pyritty pelottelemaan äänestäjiä, yllyttämään levottomuuksiin ja vahingoittamaan presidentti Donald Trumpia.

Ratcliffe myös väitti Iranin levittäneen videota, jossa vihjattiin ihmisten voivan lähettää väärennettyjä äänestyslippuja, myös Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Ratcliffen mukaan sekä Iran että Venäjä olisivat pyrkineet käyttämään äänestäjätietoja hyväkseen levittämällä rekisteröityneille äänestäjille virheellistä tietoa, aiheuttamalla kaaosta ja heikentämään äänestäjien luottamusta amerikkalaiseen demokratiaan.

– Nämä yritykset ovat epätoivoisia, hän sanoi.

Ratcliffen lausunto tuli pian sen jälkeen, kun demokraateiksi rekisteröityneet äänestäjät olivat kertoneet saaneensa uhkailevia sähköposteja äärioikeistolaisen Proud Boys -järjestön nimissä.

Ratcliffe tai liittovaltion poliisi FBI:n johtaja Christopher Wray eivät keskiviikkona kertoneet, miten venäläiset tai iranilaiset olisivat hankkineet äänestäjien tietoja tai miten venäläiset saattaisivat käyttää niitä.

Wray sanoi, että Yhdysvaltojen vaalijärjestelmät ovat turvallisia.

Kreml: Väitteet täysin perättömiä

Sekä Venäjä että Iran tyrmäsivät torstaina Yhdysvaltain esittämät syytökset. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan ne ovat täysin perättömiä.

– Syytöksiä satelee joka päivä. Kaikki ne ovat täysi perättömiä, hän sanoi toimittajille.

Iranin YK-lähettilään Alireza Miryousefin mukana syytöksissä on kyse "uudesta skenaariosta, jolla pyritään heikentämään äänestäjien luottamusta Yhdysvaltain vaaleihin. Hänen mukaansa maailma on todistanut, kuinka Yhdysvaltain hallinto pyrkii "kyseenalaistamaan vaalien tuloksen korkeimmalla tasolla".

Iran myös kutsui syytösten takia Sveitsin lähettilään kuultavaksi. Sveitsin lähettiläs toimii Yhdysvaltojen edustajana Iranissa.