Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan hyökkäys Taiwaniin ei ole todennäköinen, arvioi Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista

Yhdysvaltain suunnittelemat miljardin dollarin asekaupat Taiwanille ovat hermostuttaneet Kiinan, joka on kiihdyttänyt sotaharjoituksiaan kapinallisena maakuntanaan pitämänsä saaren lähistöllä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio ei usko Kiinan yrittävän vallata Taiwania, vaikka ajankohtaa voisi pitää juuri nyt monella tapaa suotuisana.

– Tulevan presidentinvaalin voi olettaa johtavan sisäiseen sekaannukseen, jonka aikana Yhdysvaltojen kyky määrätietoiseen toimintaan heikkenee merkittävästi, Kallio kirjoittaa .

Presidentti Xi Jinping vakuutti perjantaina Korean sodan 70-vuotistilaisuudessa Kiinan olevan yhä valmis taistelemaan "valloittajia" vastaan. Xi ei maininnut Yhdysvaltoja nimeltä, mutta Korean sota on ainoa konflikti, jossa kiinalaiset ja amerikkalaiset joukot ovat taistelleet suoraan toisiaan vastaan.

Hieman aiemmin Kiinan puolustusministeriö uhkasi Yhdysvaltoja vastatoimilla maan päätettyä myydä Taiwanille muun muassa ohjuksia ja tykistöraketteja. Kiinalaiset sotilaskoneet ovat myös tunkeutuneet tänä vuotta toistuvasti Taiwanin ilmapuolustusalueelle.

Kallion mukaan Taiwanin valtaaminen tekisi onnistuessaan Xistä yhden Kiinan kansantasavallan suurimmista johtajista ja kruunaisi kommunistisen puolueen satavuotisjuhlan ensi vuonna. Taiwanin jälleenyhdistäminen Manner-Kiinaan onkin tiukasti sidoksissa kommunistipuoleen valta-aseman oikeutukseen.

Presidentti Xin laseeraaman "Kiinan unelman" mukaan jälleenyhdistymisen pitäisi toteutua vuoteen 2049 mennessä. Rauhanomaisen jälleenyhdistymisen strategia on Kallion mukaan juuri nyt menettänyt teräänsä: Taiwanissa ovat vallassa itsenäisyysmieliset voimat eivätkä tapahtumat Hongkongissa todista sen puolesta, että Kiinan puheisiin yhdestä maasta ja kahdesta järjestelmästä voisi luottaa.

"Valtaus voisi osoittautua katastrofiksi"

Suotuisista olosuhteista ja Kiinan sotilaallisesta ylivoimasta huolimatta Kallio ei pidä sodan syttymistä monestakaan syystä todennäköisenä. Hän arvioi taiwanilaisjoukkojen mahdollisen sitkeän vastarinnan ja odotettavissa olevien kiinalaistappioiden hillitsevän hyökkäyshaluja.

Sotatoimia voitaisiin pitää myös liian rajuna toimena, sillä vaikka isänmaallisuus on Kiinassa korkeassa kurssissa, on monella kansalaisella läheisiä perhe- tai liiketuttuja Taiwanissa, Kallio muistuttaa.

Oma lukunsa olisivat kielteiset kansainväliset reaktiot ja vastatoimet, jotka voisivat vahingoittaa merkittävästi Kiinan taloutta.

–  Vaikka valtaus olisi sotilaallisesti menestyksellinen, lopputulos voisi osoittautua katastrofiksi Kiinan kommunistiselle puolueelle kansalaismielipiteen kääntyessä sitä vastaan talousvaikeuksien ja ihmishenkien menetyksen vuoksi. Silloin puolueen olisi pakko löytää syntipukki, jollaiseksi voisi joutua itse Xi Jinping, Kallio päättelee.

Hän pitääkin todennäköisenä, että Kiinan pullistelun tavoitteena on viestiä niin Yhdysvaltain tulevalle hallinnolle kuin taiwanilaisille, että nykyistä asiantilaa ei ole syytä muuttaa. Tällaisia vaarallisia muutoksia olisivat muun muassa Taiwanin muodollinen julistautuminen itsenäiseksi tai Yhdysvaltain sotilastukikohtien perustaminen saarelle.

Kallio kuitenkin muistuttaa Kiinan varoittelukeinojen olevan niin provokatiivista, että tilanne voi kriisiytyä jos "muut osapuolet eivät pidä päätään kylmänä".

----

Lähteenä myös AFP.