Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Venäjä jatkanut salassa Novitshok-hermomyrkyn kehittämistä

Venäjän armeijan tutkijat ovat jatkaneet Novitshok-hermomyrkyn kehittämistä salassa sen jälkeen, kun kehittämisohjelma virallisesti lopetettiin, kertovat kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat sekä mediat Insider, Radio Svoboda ja Spiegel yhteisessä selvityksessään. Virallisesti Venäjä on väittänyt tuhonneensa kemialliset aseensa.

Vuoden kestäneen selvityksen jälkeen tehdyn raportin mukaan hermomyrkkytutkimusta on jatkettu hajautetusti ja sitä johdetaan Pietarista Puolustusministeriön kokeellisen sotilaslääketieteen instituutista. Osa tutkijoista toimii siviilipuolen laitoksissa. EU on asettanut pakotteita kahdelle laitoksista, mutta muut ovat onnistuneet toimimaan läntisten tiedustelupalveluiden silmiltä piilossa.

Selvityksen tekijät ovat saaneet käsiinsä puhelutietoja, jotka paljastavat tiiviin yhteistyön tutkimuslaitosten ja sotilastiedustelupalvelu GRU:n yksikön 29155 välillä. Yksikkö on jo aiemmin yhdistetty useisiin Novitshokilla tehtyihin myrkytyksiin.

Esimerkiksi Pietarin tutkimuslaitoksen johtaja oli kahden vuoden sisällä kymmeniä kertoja yhteydessä yksikkö 29155:een ja vieraili GRU:n päämajassa Moskovassa hieman ennen entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämistä Britannian Canterburyssa toissa vuonna.

Tutkijat eivät kommentoi

Venäjä on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä myrkytysten kanssa. Myös Bellingcatin tavoittamat tutkijat kiistivät kaiken tai löivät luuria korvaan.

Novitshokin käyttö on kuitenkin yhdistetty Skripalien myrkytyksen lisäksi myös tuoreeseen oppositiohahmo Aleksei Navalnyin myrkytykseen ja bulgarialaisen aseiden salakuljettajan myrkytykseen vuonna 2015. Esimerkiksi EU perusteli Navalnyin myrkytyksen vuoksi Venäjälle asettamiaan pakotteita sillä, että Novitshokia voisi käyttää vain valtiollisen toimijan hyväksynnällä.

Venäjä on allekirjoittanut kemiallisten aseiden kieltosopimuksen, joka kieltää hermomyrkkyjen käytön.

-------

Lähteenä myös Moscow Times.