Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuu saattaa olla vetisempi kuin luultiinkaan

Kuusta saattaa löytyä paljon suurempia määriä vettä kuin mitä aiemmin arvioitiin, ilmenee kahdesta maanantaina julkaistusta tutkimuksesta.

Kuun uskottiin pitkään olevan rutikuiva. Noin kymmenen vuotta sitten tutkimuksissa havaittiin, että maapallon kiertolaisen pinnalla saattaa sittenkin olla vähäisiä määriä vettä. Uusien tutkimustulosten perusteella määrä voi olla selvästi suurempi kuin aiemmin arvioitiin.

Tutkimusartikkelit julkaisi tieteellinen aikakauslehti Nature Astronomy , ja niitä esitteli tutkimusten tekoon osallistunut Yhdysvaltojen avaruustutkimusvirasto Nasa.

Löydösten perusteella tulevat tukikohdat Kuussa saattavat pystyä hankkimaan vettä ja ehkä jopa polttoainetta paikan päällä. Vettä arvioidaan voivan löytyä erityisesti varastoineena Kuun napavyöhykkeille.

Merkkejä vedestä löytyi aikaisemmin Kuun pinnan skannauksessa, mutta aiemmin näissä tutkimuksissa ei pystytty erottamaan vettä ja hydroksyyliä, eli yhden vety- ja yhden happiatomin muodostamaa molekyyliä.

Nasan Sofia-teleskoopin (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) avulla kuun pintaa kyettiin tutkimaan aiempaa tarkemmalla aallonpituudella, ja siten selvästi erottamaan veden ja hydroksyylin jäljet, kertoi toista raporttia kirjoittamassa ollut Casey Honniball Havaijin geofysiikan ja planetologian instituutista.

Tutkijat arvioivat, että vesi saattaa olla Kuussa lasihelmien sisällä tai muuten suojassa haihtumiselta, Honniball kertoi. Lisätutkimuksissa saattaa selvitä, mistä vesi on peräisin ja miten se on varastoitunut.

– Jos vettä löytyy riittäviä määriä, saatamme ehkä ottaa sitä tutkimusretkikuntien käyttöön, juomavetenä, hengitettävän ilman valmistukseen ja polttoaineena, Honniball kuvasi.

Kolikkoa pienempiä jääpaloja

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin Kuun napavyöhykkeitä. Näiltä alueilta uskotaan löytyvän jäätynyttä vettä syvien kraattereiden pohjalta, jonne auringonvalo ei yllä. Nasa oli aiemmin löytänyt syvänteitä ja havainnut jääkristalleja syvästä kraatterista lähellä Kuun etelänapaa.

Uudessa tutkimuksessa löytyi merkkejä miljardeista mikrokraattereista, joista jokaisesta voi löytyä pieni määrä vettä.

– Jos seisoisi Kuussa lähellä napoja niin näkisi galaksin pieniä varjoja sen pinnalla. Suurin osa näistä varjoista on kolikkoa pienempiä ja useimmat ovat niin kylmiä, että ne pystyvät varastoimaan jäätä, sanoi tutkimusta vetänyt Coloradon yliopiston Paul Hayne.

Tutkijoiden mukaan arviolta 40 000 neliökilometriä Kuun pinnasta pystyy varastoimaan vettä. Kuun pinnanmuodostelmia tutkittiin Nasan Kuuntutkimussatelliitin kuvien ja mittausten avulla.

Kuun pinnan mikrokraattereita löytyy molempien napojen läheltä ja niiden lämpötila on noin –160 astetta, eli ne ovat yhtä kylmiä kuin aiemmin löytyneet suuret syvänteet.

Nasa suunnittelee Kuuta kiertävän Gateway-avaruusaseman rakentamista ja kaavailee, että sille voitaisiin hankkia juomavettä Kuun etelänavalta.