Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulukuussa toimintansa käynnistävä Ilmastorahasto kasvamassa 370 miljoonaan euroon

Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävän Ilmastorahaston yksityiskohdat ovat selviämässä samalla, kun rahaston toiminnan käynnistyminen lähenee.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan Ilmastorahasto on valmis aloittamaan toimintansa joulukuun aikana. Työ- ja elinkeinoministeriö, jonka omistajaohjauksessa rahasto on, nimittää sille vielä hallituksen ja sijoitusneuvoston.

Haatainen ja TEMin virkamiehet kertoivat toiminnan käynnistymisestä toimittajille tiistaina. Haataisen mukaan ensimmäisiä sijoituspäätöksiä toivotaan ripeästi, kun Ilmastorahasto joulukuussa aloittaa toimintansa.

Rahasto perustetaan entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) ajaman Valtion kehitysyhtiö Vaken pohjalle. Sipilän hallituksen tavoitteena oli koota Vakeen varallisuutta, jota käytettäisiin uuden kasvun luomiseksi ja laittaa näin "valtion tase töihin".

Nyt Vaken omistukset Postissa , Altiassa , Vapossa ja viestintäalan tuotteita ja palveluita tuottavassa Nordic Morningissa siirretään takaisin valtion suoraan omistukseen ja valtioneuvoston kanslian hallintaan.

Vähän yli 8 prosentin omistusosuus Nesteessä sen sijaan säilytetään, ja yhtiön maksamia osinkoja käytetään kartuttamaan rahaston varallisuutta. Nesteen omistajaohjaus kuuluu valtioneuvoston kanslialle.

Teolliset hankkeet etusijalla

Rahaston alkupääomaksi on tulossa 370 miljoonaa euroa sen jälkeen, kun rahastoa on pääomitettu hallituksen esittämällä 300 miljoonalla eurolla. Nesteen osinkojen lisäksi varallisuutta kasvattaisivat tulevaisuudessa muiden pääomien tuotot ja sijoituksista palautuvat varat.

Ilmastorahaston sijoitusten edellytyksenä on, että sijoituskohde on pitkällä aikavälillä liiketaloudellisesti kannattava ja sen toiminta ilmaston kannalta hyödyllistä.

Haataisen mukaan rahasto voisi sijoittaa esimerkiksi kiertotalouteen, teknologisiin ratkaisuihin ja energiatehokkuuden kehittämiseen.

Tärkeimpänä sijoituskohteena ovat teollisen mittakaavan hankkeet, joiden kokoluokka on 10–50 miljoonaa euroa. Ilmastorahasto voi myös perustaa tai olla sijoittajana rahastossa.