Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n turvallisuusneuvosto ratifioi Libyan tulitaukosopimuksen

YK:n turvallisuusneuvosto ratifioi tiistaina Libyan hallinnasta taistelevien osapuolten viime viikolla sopiman tulitauon. Diplomaattilähteiden mukaan asiasta on määrä antaa piakkoin myös YK:n päätöslauselma.

Koko maan käsittävän ja toistaiseksi jatkuvan tulitauon syntymisestä kertoi viime viikon perjantaina YK:n Libyan erityisedustaja Stephanie Williams Genevessä YK:n välityksellä käytyjen viisipäiväisten neuvottelujen päätteeksi.

Williamsin mukaan osapuolet sopivat, että kaikki sotajoukot ja aseelliset ryhmät etulinjoilla palaavat nyt leireihinsä, minkä lisäksi ulkomaalaiset joukot ja palkkasotilaat poistuvat maasta kolmen kuukauden kuluessa.

Sekasortoa jo lähes vuosikymmenen ajan

Turvallisuusneuvoston tiistaisen julistuksen mukaan neuvosto peräänkuulutti myös, että sopimuksen osapuolet osoittaisivat määrätietoisuutta poliittisen ratkaisun aikaan saamiseksi, kun kiistakumppanit tapaavat marraskuun alkupuolella Tunisiassa.

Julistuksessa painotettiin, että muiden maiden ja osapuolten tulee kunnioittaa Libyalle vuonna 2011 asetettua asevientikieltoa ja päättää ulkopuolinen puuttuminen maan sisäisiin asioihin. Pohjoisafrikkalainen Libya on ollut sekasortoisessa tilassa jo lähes vuosikymmenen diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisestä saakka.

Viime aikoina vallasta ovat taistelleet Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus ja sotapäällikkö Khalifa Haftar. Taisteluun ovat sotkeutuneet myös ulkovallat. Esimerkiksi Turkki tukee kansainvälisesti tunnustettua hallitusta ja Venäjä sekä Egypti Haftaria.