Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Naismatkustajille kyseenalaisia turvatarkastuksia lentokentällä – korona pilasi nyt jalkapallosuuruuksien kohtaamisen

Kielianalyytikot arvioivat, että Vastaamon kiristystekstien laatija sai apua harjaantuneelta suomen kielen osaajalta

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreille lähetetty suomenkielinen kiristysviesti on kielentutkijoiden arvioiden mukaan käännösteksti. STT pyysi kieliasiantuntijoita arvioimaan kyseistä viestiä sekä kahta Tor-verkossa julkaistua englanninkielistä kiristysviestiä.

Utopia Analyticsin toimitusjohtaja, kielianalyytikko Mari-Sanna Paukkeri pitää uskottavana, että kaikki tekstit ovat lähtöisin yhdeltä henkilöltä, joka ei puhu äidinkielenään suomea tai englantia.

Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Ulla Tiililä ja Paukkeri ovat yhtä mieltä siitä, että kiristysviestin mahdollinen kääntäjä on harjaantunut, yleissivistävän koulutuksen saanut suomen kielen kirjoittaja.

Tutkimus: Poliisi käyttää lievempiä voimakeinoja naisia kohtaan, vaikka naisasiakas on tutkitusti poliisille vaarallinen

Suomessa poliisin voimankäyttö on harvinaista, selviää oikeustieteen tohtoreiden Henrik Rikanderin ja Mika Sutelan tekemästä tutkimuksesta.

Poliisi käyttää voimakeinoja hieman enemmän miehiä kuin naisia kohtaan. Tutkijat pitävät havaintoa mielenkiintoisena, sillä kansainvälisten tutkimusten mukaan poliisin loukkaantuminen on todennäköisempää, kun asiakkaana on nainen.

Rikander ja Sutela tutkivat poliisien kohtaamaa väkivaltaa ja voimankäyttöä vuosina 2014–15. Tutkimusaineistossa oli mukana 3 118 raportoitua väkivaltatilannetta.

Tutkimuksen mukaan suhdeluku poliisin voimankäytön ja kiinniottojen välillä Suomessa on noin 1,8 kertaa sataa kiinniottoa kohtaan. Lisäksi voimankäytöstä tulee harvoin vammoja asiakkaille (4,4 prosenttia) tai poliisille (5,6 prosenttia).

EU-komissio julkistamassa minimipalkkaesityksen – etukäteen on lupailtu, ettei pohjoismaisiin työehtosopimusneuvotteluihin kajota

Euroopan komissio on julkistamassa tänään esityksen EU:n yhteiseksi minimipalkkalinjaukseksi.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on luvannut, että tuleva esitys kunnioittaa kansallisia järjestelmiä. Esimerkiksi Pohjoismaille on valmistelun aikana vakuuteltu, että esityksessä ei kajota toimivaan malliin, jossa palkoista sovitaan työmarkkinaosapuolten välisissä neuvotteluissa.

EU-komissio kuitenkin pyrkii esityksellään takaamaan sen, että riittävä toimeentulo pystyttäisiin takaamaan työntekijöille kaikissa jäsenmaissa.

Satiirilehti Charlie Hebdo raivostutti Turkin pilakuvalla Erdoganista

Ranskan sananvapauskeskustelussa merkittävän aseman saanut satiirilehti Charlie Hebdo on herättänyt jälleen kansainvälistä huomiota tuoreimman lehtensä kannessa julkaistulla pilakuvalla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganista.

Pilakuvassa kalsareihin pukeutunut ja olutta särpivä Erdogan-hahmo paljastaa islamilaiseen asuun pukeutuneen naisen pakarat ja huudahtaa "Ooh, profeetta!".

Turkki syyttää ranskalaislehteä "kulttuurirasismista". Turkin ja Ranskan välit ovat tulehtuneet viime päivinä Ranskassa tapahtuneen opettajasurman jäljiltä. Opettaja tapettiin tämän näytettyä luokkahuoneessa Charlie Hebdon pilakuvia profeetta Muhammadista.

Yhdysvalloissa huomiota herättäneen seksikultin johtaja sai 120 vuoden vankeustuomion

Yhdysvalloissa huomiota herättäneen seksikultin johtaja Keith Raniere on saanut 120 vuoden vankeustuomion. Tuomion antoi tiistaina newyorkilaistuomari.

Raniere todettiin viime vuonna syylliseksi kaikkiin häntä vastaan nostettuihin syytteisiin, joihin lukeutuivat muun muassa seksikauppa, seksuaalinen hyväksikäyttö ja rahankiristys.

New Yorkin osavaltiossa toiminut mies houkutteli perustamaansa ryhmään lukuisia naisia, jotka luulivat osallistuvansa elämäntapavalmennukseen. Nuorin mukaan värvätyistä oli 15-vuotias.

Syytteiden mukaan Raniere käytti naisia seksuaalisesti hyväkseen ja kohteli heitä orjien tavoin. Raniere, 60, pahoitteli tiistaina uhriensa kokemaa tuskaa ja vihaa, mutta kiisti jälleen syyllisyytensä. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain presidentiksi halajava Biden vannoo tukevansa Valko-Venäjän oppositiota Lukashenkan vallasta saamiseksi

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kisaava demokraattien Joe Biden kertoi tiistaina tukevansa Valko-Venäjän oppositiota yleislakossaan, jolla vastustetaan maata itsevaltaisesti hallitsevaa Aljaksandr Lukashenkaa.

Oppositio aloitti Lukashenkalle lähtöpasseja vaativan yleislakon maanantaina. Bidenin mukaan Lukashenka ei ole maan laillinen johtaja. Samalla hän kertoi tuomitsevansa Lukashenkan hallinnon tekemät ihmisoikeusrikkomukset.

Biden lupasi myös laajentaa Lukashenkan "kätyreihin" kohdistettuja pakotteita, jos hänet valitaan presidentiksi marraskuussa. Lukashenka on väittänyt voittaneensa elokuun alussa pidetyt presidentinvaalit. Ne olivat kuitenkin monien mukaan vilpilliset.

Qatarin lentoasemalla luultua useampi naismatkustaja joutui kyseenalaisiin lääkärintarkastuksiin

Jopa kymmenellä Qatarista lähteneellä lennolla olleita naismatkustajia on joutunut kyseenalaisiin lääkärintarkastuksiin, kertoo Australian ulkoministeri Marise Payne. Lausunnon perusteella tungetteleviin tarkastuksiin on joutunut aiemmin luultua useampi matkustaja.

Aiemmin kerrottiin, että Qatarin viranomaiset olisivat määränneet aiemmin tässä kuussa tehdyllä lennolla olleita naislentomatkustajia lääkärintarkastukseen sen jälkeen, kun Dohan lentokentän vessasta löydettiin vastasyntynyt vauva.

Naisia kehotettiin riisumaan alaruumiinsa paljaaksi, minkä jälkeen naislääkäri etsi heistä merkkejä synnytyksestä.

Qatar pahoitteli tänään tiedotteessa toimista koitunutta kärsimystä ja henkilökohtaisten vapauksien loukkaamista.

Suomalaiset eivät päässeet maalinteon makuun Englannin mestaruussarjassa – Brentford ja Norwich pelasivat tasan

Englannin mestaruussarjan myöhäisen tiistai-illan ottelussa kohtasivat suomalaishyökkääjät molemmin puolin, kun Brentfordin puolesta taisteli 83. minuutilla peliin vaihdettu Marcus Forss, jota vastassa oli Norwichin kokoonpanon kärjessä koko ottelun pelannut Teemu Pukki.

Ottelu jäi kuitenkin suomalaisten osalta tapahtumaköyhäksi, sillä kumpikaan ei päässyt maalintekoon. Suurta draamaa ei muutenkaan nähty, sillä ottelu päätyi tasaisen varmaan 1–1-tasapeliin. Maalintekijöitä olivat Brentfordin englantilaishyökkääjä Ivan Toney 27. minuutilla ja Norwichin skotti Kenny McLean, joka tasoitti pelin viime hetkillä 87. minuutilla.

Mediatiedot: Cristiano Ronaldolla yhä koronavirus, Lionel Messin kohtaaminen Barcelona-pelissä jää väliin

Juventuksen supertähdellä Cristiano Ronaldolla on edelleen koronavirus, ja Barcelona-ottelu jää häneltä väliin, kertovat esimerkiksi Sky Sport Italia ja Gazzetta Dello Sport kotisivuillaan.

Ronaldo antoi ensimmäisen kerran positiivisen koronatuloksen 13. lokakuuta. Hän on ollut siitä lähtien eristyksissä.

Juventus isännöi keskiviikkona jalkapallon Mestarien liigassa Barcelonaa. Ronaldon puuttuminen tietää sitä, ettei hänen ja Barcelonan supertähden Lionel Messin odotettu kohtaaminen toteudu.

Juventus ei ollut tiistaina loppuiltaan mennessä vahvistanut Ronaldon puuttumista Barcelona-ottelusta.

Jalkapallojätti Barcelonan puheenjohtaja erosi

FC Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu ja koko seuran hallitus ovat eronneet, kertoo uutistoimisto AFP.

Bartomeu on saanut tänä vuonna paljon kritiikkiä osakseen. Lisäksi joukkueen supertähti Lionel Messi on arvostellut seuran johtamiskulttuuria. Loppukesästä Messi oli lähdössä Barcelonasta, mutta jatkaa edelleen seurassa.

Barcelonalle päättynyt kausi oli pettymys, sillä Espanjan jalkapallomestaruus meni Real Madridille ja Mestarien liigan urakka päättyi murskatappioon Bayern Münchenille. (Lähde: AFP)