Trumpin koronahoidoissa käytetty remdesiviiri kasvatti lääkeyhtiön myyntiä lähes 900 miljoonalla dollarilla

Alun perin ebolalääkkeeksi kehitetyn remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa niillä koronatartunnan saaneilla, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Viime aikoina koronahoitoihin valjastettu remdesiviiri kasvatti lääkeyhtiö Gilead Sciencesin myyntiä lähes 900 miljoonalla dollarilla. Lääkeyhtiö julkisti kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa keskiviikkona.

Alun perin ebolalääkkeeksi kehitetyn remdesiviirin on osoitettu lyhentävän toipumisaikaa niillä koronatartunnan saaneilla, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon. Remdesiviiriä käytettiin myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin koronahoidoissa.

Yhdysvaltain ruoka- ja lääketurvallisuuden virasto FDA antoi viime viikon torstaina täyden hyväksynnän sille, että lääkettä voitaisiin käyttää sairaalaan koronaviruksen vuoksi joutuneiden hoidossa.

Gileadin mukaan kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 17 prosentilla 6,6 miljardiin dollariin. Tuottoa yhtiö ilmoitti tulleen 360 miljoonan dollarin edestä. Vuosi sitten yhtiö ilmoitti puolestaan 1,2 miljardin dollarin tappioista.

Ei ole varmuutta, estääkö lääke koronakuolemia

Injektiona annettava remdesiviiri oli yksi ensimmäisiä lääkkeitä, jotka vaikuttivat lupaavilta koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoa ajatellen. Lääkkeen tehoa koronakuolleisuuden vähentämisessä ei ole kuitenkaan pystytty vielä todistamaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:n rahoittaman tutkimuksen mukaan lääke ei näyttäisi ehkäisevän koronavirukseen liittyviä kuolemia. Asiasta kerrottiin kuun puolivälissä. Tutkimusta ei ollut tuolloin kuitenkaan vielä vertaisarvioitu.

Tutkimukseen osallistui yli 11 000 ihmistä 30 eri maasta.

Lääkettä on pidetty aiemmin lupaavana koronapotilaiden hoidossa, mutta WHO:n tutkimuksen mukaan lääke ei kuitenkaan vaikuttaisi sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuuteen tai hoitoaikaan.

Tutkimus antaa vastakkaisen tuloksen kuin kaksi aiemmin tehtyä yhdysvaltalaistutkimusta. Niiden mukaan remdesiviiri voi vähentää koronapotilaiden sairaalassa viettämää aikaa.

Regeneronin testien kerrotaan olevan lupaavia

Trumpilla todettiin koronavirustartunta lokakuun alussa. Häntä hoidettiin Walter Reed -sotilassairaalassa paitsi remdesiviirillä myös muilla lääkkeillä.

Presidentin hoidoissa käytettiin muun muassa lääkeyhtiö Regeneronin kehittämää vasta-ainehoitoa, jota Trump on sittemmin suitsuttanut julkisuudessa.

Regeneron ilmoitti keskiviikkona, että yhtiö on saanut lisää myönteisiä tuloksia parhaillaan käynnissä olevasta lääkekokeilusta.

Yhtiö on aiemmin raportoinut tuloksia lähes 300 testihenkilön osalta. Tulokset koskivat koronatartunnan saaneita, jotka eivät ole sairaalahoidossa. Keskiviikkona yhtiö ilmoitti uusista tuloksista, jotka koskevat yli 500:a testihenkilöä.

Regeneronin mukaan tuoreet tulokset jatkavat aiempien tulosten viitoittamaa trendiä. Yhtiön mukaan lääkehoito vaikuttaisi tulosten perusteella vähentävän viruksen määrää kehossa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka