Yhdysvaltain johtoon nousee henkilökohtaisten menetysten koettelema veteraanisenaattori

Joe Biden ja hänen vaimonsa Jill Biden. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Pitkän poliittisen uran Yhdysvaltain senaatissa sekä lopulta varapresidenttinä tehnyt Joe Biden ei ole päässyt elämässään helpolla. Poliittista kokemusta häneltä löytyy vaikka muille jakaa, mutta ikä alkaa jo painaa ja suusta pääsee tasaisin väliajoin sammakoita

Joseph Robinette Biden syntyi 20. marraskuuta 1942 Scrantonissa Pennsylvaniassa, mistä perhe muutti 1950-luvun alkupuolella Delawaren Wilmingtoniin. Nuorta Bidenia kiusattiin koulussa ajoittaisen änkytyksen takia, josta hän opetteli eroon lausumalla ääneen pitkiä runoja peilin edessä.

Koulussa ja yliopistossa Biden ei ollut mikään tähtioppilas mutta sen sijaan hyvä urheilija. Hän on itsekin myöntänyt, että jalkapallo, tytöt ja juhliminen kiinnostivat aluksi opintoja enemmän. Kiinnostus politiikkaan syttyi kuitenkin jo nuorena muun muassa presidentti John F. Kennedyn vuoden 1961 virkaanastujaispuheen inspiroimana.

Vaimo ja lapsi kuolivat kolarissa

Biden meni 1960-luvulla naimisiin Neilia Hunterin kanssa ja valmistui pari vuotta myöhemmin juristiksi. Todelliset ruuhkavuodet koittivat 1960- ja 1970-lukujen taitteessa: perheeseen syntyi vuoden välein kolme lasta, Biden perusti oman lakiasiaintoimiston ja meni mukaan paikallispolitiikkaan.

Bidenin kohtalo sinetöityi vuonna 1972, kun hän suostui asettumaan ehdolle senaattoriksi. Vastoin useimpien odotuksia demokraatti Biden voitti republikaanisen vastaehdokkaansa ja hänestä tuli vain 29-vuotiaana Yhdysvaltain historian viidenneksi nuorin senaattori.

Huikeaa menestystä seurasi kuitenkin muutaman viikon kuluttua täystyrmäys: Bidenin vaimo ja lapset joutuivat jouluostosmatkalla kolariin, jossa Neilia Biden ja vain 13 kuukauden ikäinen Naomi-tytär kuolivat. Biden kertoi harkinneensa järkyttyneenä jopa itsemurhaa, mutta vannoi lopulta senaattorin virkavalansa vakavasti loukkaantuneiden poikiensa sairaalavuoteen äärellä.

Ulkopolitiikan osaaja varapresidentiksi

Bidenin senaattoriura kesti yhtäjaksoisesti peräti 36 vuotta. Senaatissa hän profiloitui erityisesti ulkopolitiikan osaajana ja tekijänä toimien muun muassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Toisaalta Biden muistetaan myös suorapuheisena rikollisuuden vastustajana, joka vaati lisää virkoja poliisille ja kovempia rangaistuksia rikollisille.

Biden oli pyrkimässä Barack Obaman kanssa demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuonna 2008, mutta jättäytyi pois jo esivaalien alkumetreillä, koska kannatus jäi pieneksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin Obama kuitenkin pyysi Bidenin rinnalleen varapresidenttiehdokkaaksi.

Varapresidenttinä Biden osallistui muun muassa Yhdysvaltain ulkopolitiikan muotoiluun Irakissa ja Afganistanissa sekä pyrkimyksiin rajoittaa aseenkanto-oikeutta kotimaassa. Vuonna 2015 häntä kohtasi jälleen henkilökohtainen tragedia, kun poika Beau Biden menehtyi aivokasvaimeen.

Joe Biden on ollut naimisissa nykyisen vaimonsa Jillin kanssa vuodesta 1977. Pariskunnalla on yksi lapsi, vuonna 1981 syntynyt tytär Ashley.

Lähteenä mm. biography.com, britannica.com ja Politico.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka