Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus saa koronapandemiaan liittyvän tilannekatsauksen – matkustusrajoituksia ei käsitellä

Hallitus saa iltapäivällä Säätytalossa Helsingissä koronapandemiaan liittyvän tilannekatsauksen, kerrotaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) esikunnasta. Asialistalla ovat epidemiologinen tilanne ja koronapandemiaan liittyvien hallituksen esitysten jatkon arviointi.

Sen sijaan matkustusrajoitukset eivät ole asialistalla. Hallituksen uutta periaatepäätöstä maahantulon höllentämisestä eli niin sanotusta testaa ja tule -mallista käsiteltäneen torstaina valtioneuvoston istunnossa.

Mallilla on tarkoitus helpottaa Suomeen matkustamista. Jatkossa matkustusstrategian on tarkoitus pohjautua testaukseen, ei rajojen sulkemiseen.

Suomen EU:n komissiolta saama jatkoaika maahantulorajoituksille Schengen-maista on loppumassa marraskuun 23. päivänä, joten muutoksen on tarkoitus tulla voimaan ennen sitä.

Matkustajat voisivat jatkossa tulla Suomeen myös huonon tautitilanteen maista, jos heillä on todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

Edellisessä periaatepäätöksessä linjattiin, että riskimaan raja on 25 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Hallituksen alkuperäisen linjauksen mukaan testaa ja tule -mallissa riskimaista tulevilta vaaditaan myös Suomessa negatiivinen koronatulos, jos matkailijat ovat Suomessa yli kolme päivää. Näin linjataan todennäköisesti myös jatkossa.

Jos matka kestää alle 72 tuntia, ei toista testiä tarvita.