Jatkokautta Yhdysvaltain presidenttinä tavoittelevan Donald Trumpin uhkaus pyytää korkeinta oikeutta puuttumaan ääntenlaskentaan syö tunnelmaa rahoitusmarkkinoilla, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
Koivu sanoo STT:lle, että mitä kauemmin epävarmuus vaalituloksesta ja sitä kautta talousmahdin suunnasta velloo, sitä enemmän se latistaa markkinoiden tunnelmaa.
– Ei se tietysti ollut mikään hirveä yllätys. Tätä on pelätty ja Trump ei ensimmäistä kertaa sanonut, että se tapahtuu.
Keskiviikkona markkinat toipuivat kuitenkin ilmoituksesta nopeasti, ja pakkasella avautuneet Euroopan pörssit kiipesivät voitolle. Esimerkiksi ranskalainen CAC 40 nousi runsaat kaksi prosenttia. Helsingin OMHX kohosi tasan prosentin.
Aamu valkeni aurinkoisesti myös Yhdysvaltain markkinoilla. Teollisuuspainotteinen Dow Jones ja laajapohjainen S&P 500 olivat noin kahden tunnin kaupankäynnin jälkeen yli kahden prosentin ja teknologiavetoinen Nasdaq Composite lähes neljän prosentin nousukiidossa.
"Suuret talousuudistukset ovat poissuljettuja"
Rahoitusmarkkinoiden kannalta Koivu kertoo pitävänsä koronapandemiaa aivan eri mittakaavan tekijänä kuin Yhdysvaltain vaaleja.
– Kyllä korona on varmasti merkittävämpi, mutta totta kai aktiivisille toimijoille pitää olla tieto, mihin Yhdysvaltain talouspolitiikka jatkossa menee, Koivu sanoo.
Vaalituloksella on väliä, sillä republikaaneja edustavaa Trumpia on pidetty markkinaystävällisempänä ehdokkaana kuin demokraattihaastajaa Joe Bidenia. Demokraattien vaalivoiton uskottaisiin johtavan veronkorotuksiin ja lisäsääntelyyn.
Haastattelun aikaan keskiviikkona iltapäivällä ääntenlaskenta oli yhä selvästi kesken. Trump ja Biden olivat valitsijamiesten määrissä lähes tasoissa.
Vaalipäivän perusteella Koivu kuitenkin arvioi, että valta kongressissa on pysymässä jaettuna: edustajainhuone demokraattien ja senaatti republikaanien hallinnassa. Tämä rajaisi tulevan presidentin liikkumatilaa.
– Suuret talousuudistukset ovat poissuljettuja, kun näyttää vahvasti siltä, että kongressi säilyy jaettuna.
Talouspolitiikan lähiajat kiinnostavia
Koronapandemia on runnellut myös Yhdysvaltain taloutta ja maassa on kiistelty uudesta koronaelvytyspaketista. Vaalien perusteella näyttää Koivun mukaan siltä, että Trump on saanut mittavan tuen koronapolitiikalleen.
Pääekonomisti huomauttaa, että rajoitustoimet Yhdysvalloissa eivät ole olleet hirveän suosittuja.
– En usko, että Bidenkaan uskaltaisi lähteä aivan liittovaltion laajuisiin sulkutoimiin.
Talouspolitiikan kannalta lähiviikot ja -kuukaudet ovat Koivun mukaan joka tapauksessa kiinnostavia.
– Tästä voi tulla pitkä syksy tavalla tai toisella.