Kreml tyrmää huhut Putinin terveysongelmista ja eroaikeista – entisten presidenttien syytesuojaa aiotaan silti parantaa

Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov tyrmää huhut siitä, että presidentti Vladimir Putin sairastaisi Parkinsonin tautia ja aikoisi poistua vallasta alkuvuodesta, kertovat muun muassa Kommersant ja Ria Novosti . Peskovin mukaan Putinin terveys on erinomainen eikä hän aio luopua vallasta.

Parkinsonin tautia ja eroa on viimeksi uumoillut politiikan tutkija, professori Valeri Solovei, jonka kommentit esimerkiksi brittitabloidi Sun uutisoi laajasti.

Solovein mukaan Putinin perhe on kannustanut häntä luopumaan vallasta pian.

Syytesuoja laajenisi ja vahvistuisi

Samaan aikaan entisten presidenttien syytesuojaa aiotaan vahvistaa, esimerkiksi Kommersant kertoo. Duumaan torstaina tuotu lakiesitys muun muassa antaisi entisille presidenteille lisäsuojaa rikossyytteiltä, vaikka rikokset olisi tehty ennen tai jälkeen presidenttikauden.

Jos esitys hyväksytään, syytteiden nostaminen entistä presidenttiä vastaan vaatisi virkasyytteen tapaista menettelyä, jossa asiaa duumassa käsittelemään luotaisiin erillinen komitea, korkeimmat oikeusasteet olisivat myötämielisiä ja parlamentin molemmat kamarit duuma ja liittoneuvosto hyväksyisivät syytteen nostamisen kahden kolmasosan enemmistöllä. Syytteet voisi myös nostaa vain "vakavista rikoksista", kuten maanpetoksesta.

Tällä hetkellä voimassaolevan lain mukaan presidenttiä vastaan voidaan nostaa syyte, jos hän on tehnyt "vakavan rikoksen" kautensa aikana. Syytesuojan purkaminen vaatii yksinkertaisen enemmistön parlamentin molemmissa kamareissa.

Esityksen perusteluiden mukaan sen tavoitteena on päivittää entisiä presidenttejä ja heidän perheitään koskeva laki vastaamaan uudistettua perustuslakia, josta järjestettiin kansanäänestys kesällä. Vuonna 2001 voimaan tullut entisiä presidenttejä koskeva laki muun muassa antoi Venäjän siihen asti ainoalle ex-presidentille Boris Jeltsinille käyttöön valtiollisen huvila-datshan, turvamiehiä, terveydenhoidon ja eläkkeen, joka oli kolme neljäsosaa presidentin palkkiosta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka