Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norja sulki halpalentoyhtiö Norwegianin piikin – talousvaikeuksissa oleva yhtiö ei saa valtiolta tukipakettia

Norjassa hallitus ei päätynyt myöntämään uutta tukea talousvaikeuksissa olevalle halpalentoyhtiölle Norwegianille . Yhtiö pyysi valtiolta miljardien kruunujen eli satojen miljoonien eurojen avustusta koronakriisistä selviytymiseen.

Maan kauppa- ja teollisuusministerin Iselin Nybön mukaan lentoyhtiön tukeminen ei ole tällä hetkellä parasta käyttöä veronmaksajien rahoille eikä vapaan kilpailun hengen mukaista.

Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram luonnehti päätöstä tuoreeltaan iskuksi vasten kasvoja ja sanoi yhtiön tulevaisuuden olevan nyt huomattavasti epävarmempi.

Norwegianin liiketulos oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähes 500 miljoonaa euroa tappiollinen. Liiketulos oli miinuksella myös vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta tänä vuonna tappiot olivat noin kuusinkertaiset vuoden takaiseen verrattuna.

Lainatakaukseen armonaikaa

Valtio tuki viimeksi keväällä maan ilmailualaa. Tuolloin Norwegiania tuettiin kolmella miljardilla kruunulla eli vajaalla 230 miljoonalla eurolla.

Valtio on myös lähtenyt takaamaan lentoyhtiöiden lainoja. Norwegianin tapauksessa lainatakauksen suuruus on kolme miljardia kruunua.

Maanantaina kerrottiin, että hallitus päätti lainojen takaisinmaksuajan lykkäämisestä tautitilanteen jatkuessa. Norwegianin Schram on kuitenkin jo aiemmin sanonut, että lainatakaus ei riitä auttamaan yhtiötä pitkittyneen kriisin läpi.

Norwegianin tukalaan tilanteeseen on haettu ratkaisua myös yhtiön omistajien kesken. Keväällä velkojien saatavia muutettiin Norwegianin osakkeiksi.

Norwegian myös kertoi aiemmin tänä vuonna myyneensä kymmenen Boeing 737 Next Generation -lentokonetta.

Yhtiö omistaa myös 18 Boeing 737 Max -konetta. Konetyyppi on yhä maailmanlaajuisessa lentokiellossa.

Kassa tyhjenee lähiaikoina

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen arvioi, ettei vielä voi tehdä johtopäätöstä Norwegianin poistumisesta markkinoilta. Norjan valtion päätös on kuitenkin merkittävä takaisku Norwegianille.

– Uutta rahaa pitäisi löytää lähiaikoina, Viljakainen sanoi STT:lle.

Norwegianin kassa on loppumassa ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Rahan saaminen muun muassa lentokoneita myymällä on käytännössä hankalaa, koska 737 Max -koneet ovat lentokiellossa eikä millekään lentokoneelle ole tällä hetkellä helppoa löytää ostajaa.

Viljakaisen mukaan Norwegianin mahdollisella poistumisella markkinoilta voi olla paikallisia vaikutuksia, koska yhtiön markkinaosuus on ollut korkea joillakin reiteillä ja lentokentillä. Pitkällä tähtäimellä hyvin tuottava reitti olisi omiaan houkuttelemaan jonkun muun yhtiön täyttämään Norwegianin jättämää aukkoa.

Suomessa Norwegian on lentänyt muun muassa vilkkaalla Helsinki–Oulu-reitillä.

--------------------------------------------------

Uutista korjattu klo 12.34: Täsmennetty, että Norwegian on myynyt 737 Next Generation -tyypin koneita. Aiemmin jutusta saattoi saada kuvan, että yhtiö olisi myynyt 737 Max -koneitaan.