Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvät uutiset koronarokotteesta saivat pörssit pomppaamaan – Finnair lähes 26 prosenttia plussalla

Pörssikurssit ampaisivat maanantaina nousuun, kun lääkejätti Pfizerin ja saksalaisyhtiö Biontechin kertoivat myönteisiä uutisia koronavirusrokotteesta.

Lentoyhtiö Finnairin osake oli Helsingin pörssissä kello kuuden aikaan iltapäivällä vahvistunut lähes 26 prosenttia ja ravintola-alan pörssiyhtiön NoHo Partnersin osake lähes 22 prosenttia.

Helsingin pörssin pääindeksi oli reilut kolme prosenttia plussalla.

Markkinat ovat olleet tänään muutoinkin nousuvireessä sen jälkeen, kun viikonloppuna selvisi, että Yhdysvaltain presidentiksi nousee Joe Biden.

Myös Yhdysvalloissa pörssit aukesivat maanantaina nousuun. Dow Jones -indeksi nousi kaupankäynnin aluksi 4,4 prosenttia ja S&P 500 -indeksi kolme prosenttia.

Puoli seitsemältä Suomen aikaa Pfizerin osake oli New Yorkin pörssissä lähes kymmenen prosenttia plussalla.

Maanantaina pörsseissä ympäri maailmaa nousukiidossa ovat olleet etenkin lentoyhtiöt. Lontoossa British Airwaysin emoyhtiön IAG:n osake on noussut 38 prosentilla. Pariisin pörssissä Airbus on noussut 22 prosentilla ja Dublinissa Ryanair 11 prosentilla.

"Onhan tämä aika raju nousuliike yhdelle päivälle"

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo STT:lle, että markkinoiden riehaantuminen ja pörssinousun mittakaava yllättivät tässä vaiheessa.

– Onhan tämä aika raju nousuliike yhdelle päivälle, Kuoppamäki sanoo.

Kuoppamäki yllättyi ennen kaikkea siksi, että vaikka koronarokoteuutiset ovat positiivisia, vielä menee aikaa siihen, että rokote saadaan massajakeluun.

Kuoppamäki ei kuitenkaan pidä mahdottomana, että pörssin nousujohteinen vire jatkuu pidemmänkin aikaa. Hänen mukaansa tuoreet koronarokoteuutiset lisäävät luottamusta siihen, että ensi vuonna saadaan aikaan vastus koronalle. Lisäksi luottamusta markkinoille tuo myös Yhdysvaltain presidentin vaalien tulos.

Hän kuitenkin lisää, että jos katsoo lentoyhtiöiden osakekursseja, ne ovat edelleen huomattavasti alempana kuin ennen koronakriisiä.

– Ollaan todella kaukana vielä normaalilukemista, hän sanoo.

Rokoteuutiset saivat myös öljyn ja raaka-aineiden hinnat nousemaan.

– Tämä liittyy ajatukseen siitä, että ihmiset lähtevät liikkumaan enemmän ja lentokoneet pääsevät lentämään. Kerosiinin kysyntä nousee, polttonesteiden kysyntä nousee, Kuoppamäki sanoo.

Niin sanotuista turvasatamista ollaan puolestaan poistumassa. Esimerkiksi kullan hinta lähti laskuun ja valtionlainojen korot ovat nousseet.

– Tämä on laajamittainen omaisuuserien uudelleen hinnoittelu, Kuoppamäki kuvailee.

Koronakriisin voittajia ovat olleet suoratoistopalvelut. Rokoteuutisten jälkeen niiden kurssit ovat vastaavasti laskeneet.

– Niiden kysyntä heikkenee, mutta ei välttämättä heti, sillä tässä eletään vahvasti toisen aallon kourissa. Jatkonäkymä ei ole kuitenkaan niin nousujohteinen kuin hetki sitten näytti, Kuoppamäki sanoo.