Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP: Rajavartiolaitoksen pakettiauton epäillään olleen tietoisesti kohde Tornion elokuisessa räjähdyksessä

Tornion elokuisen räjähdyksen esitutkinta on saatu valmiiksi, keskusrikospoliisi (KRP) kertoi keskiviikkona.

Räjähde vahingoitti Rajavartiolaitoksen tunnuksetonta vuokra-autoa yöllä 4. elokuuta Aarnintiellä. Auton perä vaurioitui, mutta henkilövahinkoja ei aiheutunut.

Kahta miestä epäillään tuhotyöstä ja räjähderikoksesta. Jutussa oli aiemmin myös kolmas epäilty, mutta häntä ei enää epäillä rikoksista, tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi KRP:stä kertoi.

Poliisi epäilee, että Rajavartiolaitoksen auto oli epäiltyjen tietoinen kohde. Esitutkinnassa poliisi sai selkeän kuvan tapahtumista Aarnintiellä, mutta teon motiivi jäi edelleen hämärän peittoon. Esimerkiksi suoranaista yhteyttä epäiltyjen ja Rajavartiolaitoksen välillä ei tullut ilmi.

– Esitutkinnan perusteella epäillään, että rikoksesta epäillyllä on ollut tiedossa, että kohteena ollut auto on Rajavartiolaitoksen käyttämä henkilöpakettiauto. Esitutkinnassa teon suunnitelmallisuutta, motiivia ja sitä, miksi kohteeksi valikoitui Rajavartiolaitoksen käyttämä auto, selvitettiin erittäin laajasti. Epäillyt eivät kuitenkaan halunneet avata kaikkia asioita esitutkinnassa, poliisin tiedotteessa sanottiin.

Räjähteen alkuperä ei selvinnyt

Myöskään räjähteen alkuperää ei saatu selville. Mäntyniemen mukaan poliisin tiedossa ei esimerkiksi ole, että epäillyt olisivat töissään käsitelleet räjähteitä.

Poliisin mukaan räjähde oli pienehkö ja tyypiltään louhintaräjähdettä.

– Se on ollut dynamiittityyppistä louhintaräjähdettä, jota käytetään kallioräjäytyksissä. Tarkempaa tietoa siitä en voi tässä vaiheessa antaa, Mäntyniemi sanoi.

Asia siirtyy syyteharkintaan. 38-vuotias pääepäilty ja toinen, 20-vuotias epäilty olivat esitutkinnan aikana jonkin aikaa vangittuina, mutta heidät on sittemmin vapautettu. Pääepäilty on kuitenkin edelleen matkustuskiellossa.

Epäillyt asuvat Pohjois-Suomessa ja ovat poliisille ennestään tuttuja.