Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestariehdokas Halla-aho: Kisaan lähteminen houkuttelee myös vähemmän aktiivisia vaaliuurnille

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että Helsingin niin sanottuun pormestarikisaan osallistuminen edistää perussuomalaisten tavoitetta saada myös vähemmän aktiivisia perussuomalaisten kannattajia houkuteltua vaaliuurnille. Lisäksi kisaan lähtö voi Halla-ahon mukaan parantaa perussuomalaisten edustusta valtuustossa.

Keskeisessä roolissa näiden tavoitteiden saavuttamisessa on Halla-ahon mukaan myös hyvä ja uskottava ehdokaslista.

Aiemmin tänään kerrottiin, että perussuomalaisten Helsingin-yhdistyksen hallitus on nimittänyt Halla-ahon ehdokkaaksi Helsingin pormestariksi. Ilmoitus on herättänyt keskustelua siitä, onko kyseessä vain peliliike perussuomalaisten kannatuksen maksimoimiseksi.

Halla-aho sanoo olevansa tosissaan pormestariehdokas, mutta hän ei erityisemmin stressaa vaalituloksesta.

– Perussuomalaisilla on yleensä kovat tavoitteet vaaleissa, ja niitä pidetään usein etukäteen epärealistisina, mutta monesti käy sitten niin, että tavoitteet eivät olekaan niin epärealistisia, kun lopputuloksia katsellaan, Halla-aho sanoo.

– Uskon, että meillä on mahdollisuuksia kasvattaa huomattavasti ääniosuuttamme ja kokoamme Helsingin päätöksenteossa, hän jatkaa.

Halla-aho ei suostu sanomaan, kuinka paljon lisäpaikkoja perussuomalaiset tavoittelee. Hän ei myöskään sano, millaista äänitulosta itse havittelee.

Myös apulaispormestarin paikka kelpaa, jos se edistää perussuomalaisten tavoitteita

Halla-aho ei myöskään tässä vaiheessa sano, luopuuko hän puolueen puheenjohtajuudesta, jos hänestä tulee Helsingin pormestari.

– Tämä on asia, johon täytyy ottaa onneksi kantaa vasta sitten, kun minusta tulee Helsingin pormestari, hän sanoo.

Jos Halla-ahosta tulee pormestari, se tarkoittaa sitä, että hän jättää kansanedustajan paikkansa. Mutta kelpaako teille apulaispormestarin paikka?

– Perussuomalaiset on valmiita yhteistyöhön kaikkien kanssa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Jos apulaispormestarin tehtävän vastaanottaminen edistää meille ja meidän äänestäjille tärkeitä tavoitteita, niin siinä tapauksessa ehdottomasti, Halla-aho sanoo.

Helsingin nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ilmoittanut, ettei hae jatkokautta pormestarina. Halla-aho sanoo, ettei Vapaavuoren ilmoitus vaikuttanut hänen päätökseensä lähteä kisaan.

– Piiri on tehnyt minua koskevan päätöksen jo ennen Vapaavuoren ilmoitusta, ja tämä video, jonka julkaisin, on tehty jo ennen Vapaavuoren vetäytymistä, hän sanoo.

Helsingin pormestari valitaan ensi kevään kuntavaalien jälkeen.

Perussuomalaisten Helsingin-yhdistyksen mukaan esitys Halla-ahon nimityksestä annettiin piirihallitukselle 2. marraskuuta, ja päätös asiasta tehtiin yksimielisesti 7. marraskuuta. Nimitys julkaistiin kuitenkin vasta tänään.

Perussuomalaiset on suhtautunut melko kriittisesti pormestarimalliin. Halla-aho sanoo, että nyt kun järjestelmään on siirrytty, perussuomalaiset katsoo, ettei ole mitään syytä olla osallistumatta kisaan.

"Epäkohdat estävät monia elämästä sellaista elämää, jota he haluaisivat elää"

Halla-aho julkaisi tänään aamulla kello kymmenen Youtube-video n, jossa hän kertoo ehdokkuudestaan. Halla-aho sanoo, että hänen mielestään Helsingin tärkeimpiä ongelmia ovat asumisen sietämätön hinta, koulujen ja asuinalueiden eriytyminen, huumekauppa, turvattomuus, rikollisuus ja rikollisuuden uhka.

– Nämä epäkohdat estävät monia ihmisiä elämästä sellaista elämää, jota he haluaisivat elää, hän sanoo.

Halla-ahon mukaan Helsingin useimpien ongelmien takana on surkea väestökehitys.

Halla-ahon mukaan joka neljäs Helsingin asukas on vieraskielinen vuonna 2035. Hänen mukaansa Helsingistä muuttaa pois veronmaksajia ja tilalle tulee sosiaaliturva-asiakkaita.

– Helsinki on globaali sosiaalitoimisto, Halla-aho kärjistää.

Hän arvioi, että nopeimmin kasvavat ne ryhmät, jotka työllistyvät kaikkien heikoimmin.

Tällä hetkellä perussuomalaisilla on valtuustossa viisi jäsentä

Kaupunginvaltuusto valitsee pormestarin valtuutettujen ja varavaltuutettujen keskuudesta toimikaudekseen. Pormestarin toimikausi jatkuu siihen saakka, kunnes uusi pormestari on valittu.

Neljän vuoden välein vaaleilla valittavassa kaupunginvaltuustossa on 85 jäsentä. Perussuomalaisilla on nykyisessä Helsingin valtuustossa viisi jäsentä. Valtuuston suurin puolue on tällä hetkellä kokoomus, jolla on 24 paikkaa. Seuraavana on vihreät 21 paikalla. Perussuomalaiset ovat tällä hetkellä valtuuston viidenneksi suurin ryhmä RKP:n kanssa. Molemmilla puolueilla on valtuustossa saman verran jäseniä.

Helsingin kokoomuksen puheenjohtaja Maarit Vierunen ei usko, että Halla-ahon lähteminen pormestarikisaan uhmaisi kokoomuksen ykkössijaa Helsingissä. Vierusen mukaan on luontevaa, että puolueen puheenjohtaja lähtee ehdolle Helsingistä.

– Se ei muuta Helsingin kokoomuksen suunnitelmia millään lailla. Julkistamme vahvan ehdokkaan tammikuussa, Vierunen sanoo STT:lle.

Helsingin nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti viime viikonloppuna, ettei hae jatkokautta pormestarina.

– Ei Vapaavuoren ilmoitus täysin yllätyksenä tullut. Joitain nimiä oli niin sanotusti ollut takataskussa. Heitä on kontaktoitu ja tullaan kontaktoimaan.

SDP:n ehdokas Helsingin pormestariksi on Nasima Razmyar. Kokoomuksen tavoin vihreät ei ole vielä nimennyt pormestariehdokasta. Pääkaupungin pormestarin paikkaa on ilmoittanut tavoittelevansa myös nyt-liikkeen puheenjohtaja Harry Harkimo.

Viimeksi Halla-aholle 5 700 ääntä, Vapaavuorelle lähes 30 000

Halla-aho on syntynyt vuonna 1971 Tampereella. Hän on toiminut perussuomalaisten puheenjohtajana kesästä 2017 asti. Hänet valittiin ensimmäisen kerran kansanedustajaksi vuoden 2011 vaaleissa, Halla-aho on toiminut myös europarlamentaarikkona.

Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori.

Halla-aho valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 2008. Kevään 2017 kuntavaaleissa Halla-aho sai 5 668 ääntä. Vapaavuori sai lähes 30 000 ääntä, ja hänen äänisaaliinsa oli yli kolminkertainen seuraavaksi suosituimpaan ehdokkaaseen nähden.