Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uniperin tulos painoi Fortumia – Fortumin tulos painui heinä–syyskuussa pakkaselle

Fortumin heinä–syyskuun vertailukelpoinen liikevoitto painui 176 miljoonaa euroa miinukselle Uniperin kolmannen neljänneksen tappiollisen tuloksen takia. Vuotta aiemmin liikevoitto oli 153 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi 14 049 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 1 060 miljoonaa euroa.

Fortum tekee tuloksensa perinteisesti vuoden lopussa ja talvikuukausina. Fortumin kolmas neljännes on tyypillisesti muita vuosineljänneksiä heikompi kausivaihtelujen vuoksi.

Fortumista tuli maaliskuussa Uniperin enemmistöomistaja ja Uniperista Fortumin tytäryhtiö

Fortumin tulos otettiin markkinoilla vastaan myönteisesti. Noin kello kymmenen aikaan tuloksen julkaisun jälkeen Fortumin osake oli Helsingin pörssissä 2,19 prosenttia plussalla.

Inderesin Fortumia seuraava analyytikko Juha Kinnunen sanoo STT:lle, että Fortumin tulos oli odotuksiin nähden suhteellisen neutraali, vaikka vertailukelpoinen tulos oli hieman ennakoitua heikompi.

Hänen mukaansa oleellista on, että Fortum antoi nyt sähkönhinnan suojaustasot vuodelle 2022. Fortumin Generation-segmentin suojaukset pohjoismaiselle tuotannolle on vuodelle 2022 noin 40 prosenttia hintaan 32 euroa/MWh.

– Tämä vakautti näkymää, sillä sähköhinta on ollut pitkään laskussa ja nyt pandemian aikana siinä on ollut epävarmuutta, miten se kehittyy, Kinnunen sanoo.

Vesitilanne painoi sähkönhintaa

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo tiedotteessa, että kolmannella neljänneksellä Fortumin toimintaympäristöä leimasivat koronapandemian aiheuttama epävarmuus, korkean vesitilanteen painamat sähkönhinnat Pohjoismaissa ja Uniperin kausiluonteisesti heikko tulos. Uniperin koko vuoden ohjeistus on silti ennallaan ja koko vuoden oikaistun liikevoiton odotetaan asettuvan 800–1 000 miljoonaan euroon.

Fortumin tulos kolmannella neljänneksellä oli kuitenkin kohtuullinen sähkön hintasuojausten ja liiketoiminnan myyntivoittojen takia.

– Jatkamme Fortumin ja Uniperin strategioiden määrätietoista yhteensovittamista ja esittelemme työn tuloksia tarkemmin Fortumin pääomamarkkinapäivässä joulukuussa, Rauramo sanoo.

Koronan vaikutus Pohjoismaiden sähkönkysyntään rajallinen

Rauramon mukaan pohjoismaiset vesivarastot olivat lähes historiallisen korkeat heinä–syyskuussa ja sen myötä myös sähkönhinnat pysyivät alkuvuoden tapaan matalina koko kolmannen neljänneksen.

Pohjoismainen systeemihinta ja Norjan aluehinnat olivat erityisen alhaiset, kun taas Fortumille tärkeimmillä Ruotsin ja Suomen hinta-alueilla hinnat laskivat selvästi vähemmän. Hiilidioksidin päästöoikeuksien korkea hinta tuki Keski-Euroopan sähkönhintoja, ja Saksan ja Pohjoismaiden välinen hintaero pysyi suurena.

Vaikka koronapandemia horjutti edelleen maailmantaloutta kolmannella neljänneksellä, Rauramon mukaan koronan vaikutus Pohjoismaiden sähkönkysyntään oli rajallinen. Pandemian haittavaikutukset Fortumin toimintaan näkyivät lähinnä Venäjällä, missä sähkön ja lämmön kysyntä on laskenut.

Fortum tukee komission päästövähennystavoitetta

Fortum sai elokuussa päätökseen Järvenpään kaukolämpöliiketoiminnan myynnin ja kirjasi kaupasta 291 miljoonan euron verottoman myyntivoiton.

– Jatkoimme myös Puolan, Baltian ja Ruotsin kaukolämpöliiketoimintojemme strategista arviointia suunnitelmien mukaisesti. Otamme arvioinnissa huomioon kaikki vaihtoehdot, myös toimintojen mahdollisen myynnin, Rauramo sanoo.

Hänen mukaansa yhtiö keskittyy jatkossakin vahvistamaan tasettaan ja varmistamaan, että taloudellinen asema pysyy muutenkin vahvana. Luottoluokituksen säilyttäminen vähintään tasolla BBB on Fortumille Rauramon mukaan edelleen hyvin tärkeää.

Syyskuussa Euroopan komissio ehdotti vuodelle 2030 asetetun päästövähennystavoitteen tiukentamista nykyisestä 40 prosentista 55 prosenttiin vuoteen 1990 verrattuna.

Rauramon mukaan Fortum tukee täysin ehdotusta, sillä se on askel oikeaan suuntaan, vaikka onkin pienempi kuin Euroopan parlamentin ehdottama 60 prosentin vähennystavoite.

– Päästökauppajärjestelmän laajentaminen myös muille toimialoille, kuten lämmitykseen ja liikenteeseen, olisi tehokas työkalu tavoitteen saavuttamiseen, Rauramo sanoo.