Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putinille syytesuojan antavat lakialoitteet etenevät Venäjän parlamentissa

Venäjän presidentille Vladimir Putinille elinikäisen syytesuojan antava lakialoite etenee maan parlamentissa. Parlamentin alahuone, duuma hyväksyi tiistaina lakialoitteen, joka takaa maan entisille presidenteille ja heidän perheilleen suojan rikossyytteiltä.

Duuma hyväksyi tiistaina aloitteen ensimmäisessä yhteensä kolmesta käsittelystä.

Tullakseen lainvoimaiseksi laki vaatii näiden jälkeen vielä hyväksynnän parlamentin ylähuoneelta eli Venäjän liittoneuvostolta sekä presidentin allekirjoituksen.

Lakialoite on osa kesällä kansanäänestyksessä hyväksyttyjä perustuslakimuutoksia. Muutokset mahdollistaisivat myös sen, että Putin voisi hakea vielä jatkokaudelle sen jälkeen, kun hänen neljäs presidenttikautensa päättyy vuonna 2024.

Jos syytesuojaan liittyvä lakialoite hyväksytään ja se astuu voimaan, antaisi se maan entisille presidenteille ja heidän perheilleen elinikäisen suojan rikossyytteitä vastaan. Lisäksi heitä eivät koskisi enää etsinnät, pidätykset tai kuulustelut.

Nykyisellään entiset presidentit ovat suojassa vain syytteiltä, jotka koskevat heidän mahdollisesti virkakautensa aikana tekemiä rikoksia.

Tuoreessa lakialoitteessa on määriteltynä lisäehto, jonka myötä entisen presidentin syytesuoja voidaan poistaa. Syytesuoja voidaan riisua, mikäli entistä valtion johtohenkilöä syytetään maanpetoksesta tai muista vakavista rikoksista.

Syytteet vakavista rikoksista vaativat kuitenkin perustuslakituomioistuimen sekä korkeimman oikeuden vahvistuksen, jotta ne johtavat syytesuojan riisumiseen. Tämän lisäksi kummankin parlamentin huoneen tulee kannattaa aloitetta kahden kolmasosan enemmistöllä.

Tekeillä myös toinen syytesuojan takaava lakialoite

Lakialoitetta kirjoittamassa ollut Pavel Krasheninnikov kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän valtionmedialle RIA Novostille, ettei uusi laki koskisi Mihail Gorbatshovia, joka toimi Neuvostoliiton presidenttinä sen hajoamiseen saakka.

Koska Putin on edelleen presidenttinä, koskisi laki toteutuessaan tällä hetkellä ainoastaan Dmitri Medvedeviä, joka oli maan presidenttinä vuosina 2008-2012. Hän on Venäjän ainoa elossa oleva entinen presidentti.

Duuma hyväksyi tiistaina järjestyksessään ensimmäisessä käsittelyssä myös lain, joka tarjoaisi presidenteille elinikäisen paikan maan liittoneuvostossa. Myös tämä tehtävä antaa suojan rikossyytteiltä.

Lakialoitteet ovat AFP:n mukaan herättäneet spekulaatiota siitä, että Putin suunnittelisi jättävänsä tehtävänsä. Hallinto on kuitenkin kiistänyt tämän ja sanonut presidentin terveyden olevan edelleen hyvä.