Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohisalo maahantulon rajoituksista: Koronatilanne Suomen ympärillä erittäin vakava, uhka ei ole mennyt mihinkään

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan on perusteltua jatkaa maahantulon rajoituksia, sillä koronatautitilanne Suomen ympärillä on erittäin vakava.

Hallitus päätti tänään yleisistunnossaan, että maahantulon rajoituksia jatketaan Suomessa 13. joulukuuta asti.

– Uhka ei ole mennyt mihinkään. Kuolleisuusluvut monessa Euroopan maassa ovat jo lähes viime kevään tasolla, elleivät ole jo ylittäneet sitä, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa.

Uutta maahantulomallia koskeva lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu rajaturvallisuusmalli perustuu testaamiseen ja karanteeneihin, ja se höllentäisi maahantulon rajoituksia.

Lausuntokierros jatkuu maanantaihin saakka. Ohisalon mukaan lakiesitys maahantulomallista pyritään saamaan joulukuun alkupuolella eduskuntaan.

Ohisalo ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, saadaanko uusi laki valmiiksi 13. joulukuuta mennessä.

– Tämä kolme viikkoa antaa meille mahdollisuuden katsoa lausuntokierroksen palautteita. Katsotaan sitten, mikä päätös täytyy seuraavaksi tehdä. Toivomme totta kai, että laki menisi mahdollisimman pian maaliin, Ohisalo sanoi.

Ohisalon mukaan on mahdollista, että jos laki uudesta maahantulomallista ei valmistu 13. joulukuuta mennessä, hallitus jatkaa edelleen nyt käytössä olevaa mallia.

"Kannattaa nauttia Suomen kauniista luonnosta"

Hallitus päätti torstaina pitää niin sanottujen riskimaiden raja-arvon ennallaan. Myös jatkossa koronailmaantuvuuden raja-arvo on 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisten 14 päivän aikana.

Tämä koskee Schengen-alueen maita, Schengen-alueeseen kuulumattomia EU-maita ja Britanniaa.

Matkailualalla on toivottu hallitukselta matkustusrajoitusten nopeaa purkamista. Ohisalo myöntää, että koronapandemia on asettanut matkailu- ja ravintola-alan yrittäjät Lapissa ja muualla Suomessa erittäin vaikeaan asemaan, mutta hän muistuttaa muiden Euroopan maiden vaikeasta tautitilanteesta.

– Kun katsotaan Suomen ympärille, tilanne on erittäin vakava. On eurooppalaisia maita, joissa on ulkonaliikkumiskieltoja ja rajoituksia, että ihmiset eivät saa tavata kuin maksimissaan yhtä ihmistä. Ei näistä maista käytännössä edes voisi reissata tällä hetkellä mihinkään, Ohisalo sanoi.

Ohisalo kannusti voimakkaasti kaikkia suomalaisia matkailemaan terveysturvallisesti Suomen sisällä.

– Suomalaiset yrittäjät ovat varmasti tehneet kaikkensa sen eteen, että Suomessa matkustaminen on nyt turvallista. Kannattaa nauttia Suomen kauniista luonnosta ja nähtävyyksistä, Ohisalo sanoi.

Ei sanktioita Suomelle

Suomen nykyinen poikkeuslupa maahantulorajoituksiin Schengen-alueella päättyy sunnuntain jälkeen, joten päätös sisärajavalvonnan jatkamisesta oli tehtävä ennen sitä.

Ohisalon mukaan ei ole ollut havaittavissa merkkejä siitä, että EU:lta olisi tulossa Suomelle jonkinlaisia sanktioita maahantulorajoitusten jatkamisesta yli puolen vuoden määräajan.

– EU-tasolla mietitään nyt uudenlaisia suhtautumistapoja tällaiseen uudenlaiseen maailmantilanteeseen. Emme ole saaneet sellaista vihiä, että komissio tulisi Suomea tästä jollain tavalla tässä kohtaa rankaisemaan, Ohisalo sanoi.

Ohisalon mukaan Schengenin rajasäännöstöä ei ole mietitty loppuun asti pandemioiden näkökulmasta.

– Tämä on vaikea tilanne ja uusi tilanne, mutta on selvää, että Suomen rajojen täytyy olla turvattu, Ohisalo sanoi.