Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalifornia ottaa koronatartuntapiikin vuoksi käyttöön ulkonaliikkumiskiellon isossa osassa osavaltiota

Kaliforniassa otetaan käyttöön ulkonaliikkumiskielto isossa osassa osavaltiota koronatartuntojen määrän nopean kasvun tyrehdyttämiseksi.

Osavaltion kuvernööri Gavin Newsom sanoi rajoitusten tulevan voimaan lauantai-iltana. Rajoitukset ovat voimassa aina joulukuun 21. päivään saakka.

Newsomin mukaan tulevat päivät ja viikot ovat kriittisiä tartuntojen määrän nousun patoamiseksi.

– On elintärkeää, että toimimme vähentääksemme tartuntoja ja hidastaaksemme sairaalaan joutumista ennen kuin kuolemien määrä kasvaa, Newsom sanoi.

– Olemme tehneet sen ennenkin, ja meidän täytyy tehdä se uudelleen.

Ulkonaliikkumiskielto koskee iltakymmenen ja aamuviiden välistä aikaa. Rajoitukset koskevat noin 94:ää prosenttia kalifornialaisista ja ovat voimassa muun muassa Los Angelesissa ja San Diegossa.

Sen sijaan esimerkiksi San Franciscossa ulkonaliikkumiskielto ei tule voimaan. Kaupungin rajoitustasoa siirrettiin tällä viikolla matalimmasta keltaisesta tasosta punaiselle tasolle. Se ei kuitenkaan ole niin korkealla kuin aiemmin mainitut suurkaupungit, joiden rajoitustaso on violetti, tällä hetkellä osavaltion korkein.

San Franciscossakin on tästä huolimatta otettu joitain rajoituksia käyttöön ja muun muassa ravintoloissa ruokailua ja kuntosalien toimintaa on rajoitettu koronatapausten määrän kasvaessa.

Osavaltion sosiaali- ja terveysministeri Mark Ghaly varoitti, että aiempaa kovempia rajoituksia voidaan ottaa käyttöön Kaliforniassa, jos osavaltion tartuntamäärät eivät laske.

– Voimme joutua ryhtymään ankarampiin toimiin, jos emme pysty madaltamaan käyrää nopeasti, hän sanoi.

– Näiden kovien väliaikaisten toimien käyttöön ottaminen nyt voi ehkäistä tulevia rajoituksia.

Biden ei lähtisi sulkemaan Yhdysvaltoja

Yhdysvalloissa on kehotettu välttämään matkustusta kiitospäivänä. Maan tautikeskus CDC antoi voimakkaan suosituksen välttää matkustusta maan huonon koronatilanteen vuoksi.

Marraskuun neljäntenä torstaina vietettävä kiitospäivä on maan vilkkain matkustuspäivä. CDC:n pandemiayksikön johtaja Henry Walke muistutti, että tautitapaukset lähtivät rajuun nousuun edellisten valtakunnallisten juhlapäivien jälkeen.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden sanoi torstaina, ettei hän määräisi laajoja maanlaajuisia rajoituksia, vaikka tartuntojen määrä on ollut kasvussa.

– En näe tilannetta, joka vaatisi täydellistä sulkeutumista kansallisella tasolla. Luulen, että se olisi haitallista, Biden kertoi toimittajille.

Hän sanoi myös, että säännöt siitä, milloin ja miten yritykset ja muut laitokset voivat avautua, tulisi määritellä alueellisesti sen mukaan, millainen koronan uhka kullakin alueella on. Korona on levinnyt eri lailla ympäri maata.

Bidenin on määrä vannoa virkavalansa tammikuun 20. päivänä.

USA:ssa parisentuhatta uutta koronakuolemaa

Yhdysvalloissa on varmistettu Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan jo yli 11,7 miljoonaa koronatartuntaa ja kirjattu yli 252 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että yliopiston seurannan mukaan maassa kirjattiin torstaina edellisten 24 tunnin ajalta yhteensä 2 200 koronaan liittyvää kuolemaa. Uusia tartuntoja maassa on samalta ajanjaksolta raportoitu AFP:n mukaan 200 146 kappaletta.

Uusien tartuntojen ja kuolemien määrä vaihtelee jokseenkin eri lähteiden mukaan. Esimerkiksi uutiskanava CNN :n kertoma Johns Hopkinsin seurantaan perustuva lukema on uutistoimisto AFP:n vastaavaa maltillisempi.

CNN:n mukaan torstaina ilmoitettiin yhteensä 1 964 uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta. Uusia tartuntoja puolestaan varmistettiin noin 182 600 kappaletta.

Jälkimmäinen lukema on CNN:n mukaan korkein Yhdysvalloissa varmistettu päivittäisten tartuntojen määrä koko pandemian aikana.

__________________

Korjattu uutista klo 7.48: CNN:n mainitsema lukema oli korkein Yhdysvalloissa varmistettu päivittäisten tartuntojen määrä, ei kuolemien määrä, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.