Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan parlamentti hyväksyi kuluttajansuojaa lujittavan ryhmäkanne-esityksen

Euroopan parlamentti on hyväksynyt direktiivin, joka mahdollistaa kuluttajien ryhmäkanteet EU:ssa. Kuluttajien ryhmäkanteita voidaan nostaa yksittäisessä jäsenvaltiossa, mutta niillä voidaan ratkaista myös rajat ylittäviä riita-asioita.

Ryhmäkanne voidaan nostaa elinkeinonharjoittajaa vastaan, jos sen uskotaan rikkoneen EU-lakeja. Mahdollisuudet ryhmäkanteen nostamiselle ovat aiemmin vaihdelleet jäsenmaissa. Jokaisen jäsenmaan on direktiivin myötä otettava käyttöön menettely, jonka avulla esimerkiksi kuluttajajärjestöt voivat nostaa kanteita.

Direktiivillä pyritään parantamaan kuluttajansuojaa EU:n sisämarkkinoilla. Parannuksia haettiin vastauksena tapauksiin, joissa monikansalliset yritykset ovat loukanneet kuluttajien oikeuksia.

Lainvalmistelun yhteydessä on esimerkiksi viitattu vuonna 2015 paljastuneeseen Volkswagen -konsernin päästöhuijausskandaaliin. Konserni myi maailmanlaajuisesti noin 11 miljoonaa dieselautoa, joiden päästötulokset olivat peukaloituja.

Päästöhuijausskandaalissa yksittäiset ihmiset ovat riidelleet Volkswagenin kanssa oikeudessa esimerkiksi siitä, onko heillä ollut oikeus palauttaa manipuloitu auto ja saada siitä täysimittainen rahallinen hyvitys.

Perusteettomia oikeudenkäyntejä uudessa EU-laissa pyritään ehkäisemään sillä, että oikeudenkäynnin hävinnyt osapuoli joutuu maksamaan voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut.

Jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään.