Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes sata rannalle ajautunutta valasta on kuollut Uudessa-Seelannissa

Lähes sata pallopäävalasta on kuollut ajauduttuaan rantaan Uuden-Seelannin Chathamsaarille, luonnonsuojeluviranomaiset kertovat.

Suurin osa valaista ajautui rantaan viikonlopun aikana, mutta pelastustöitä viivästytti ja hankaloitti alueen syrjäinen sijainti. 69 valasta oli jo kuollut, kun pelastustyöntekijät saapuivat rannalle.

28 valasta ja kolme delfiiniä piti näiden lisäksi lopettaa. Lopetuspäätökseen vaikutti muun muassa eläinten heikko kunto sekä se, että meressä on valkohaita, joita massarantautuminen on hyvin todennäköisesti houkutellut paikalle.

Pituudeltaan kuusimetriset pallopäävalaat on yleisin valaslajike Uuden-Seelannin vesillä. Massarantautumiset ovat verrattain yleisiä Chathamsaarilla.

Syyskuun lopussa lähes 500 pallopäävalasta ajautui rantaan Australiassa Tasmanian saarelle. Miltei 400 valasta kuoli tai jouduttiin lopettamaan. Asiantuntijat arvioivat tuolloin, että valasjoukko oli saattanut eksyä reitillä ruokailtuaan lähellä rantaviivaa tai seurata paria harhailemaan lähtenyttä valasta.

Massarantautumisten syistä ei ole varmaa tietoa, vaikka asiaa on tutkittu vuosikymmenien ajan. Mahdollisia syitä voivat olla sairaan johtajavalaan seuraaminen rantaan, äärimmäiset sääolot tai petoeläimet vesillä. Myös ilmastonmuutoksella epäillään olevan osuutta asiaan.