Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakentaminen ottaa koronaiskun vastaan viiveellä, arvelee Rakennusteollisuus – ensi vuonna asuntorakentamista hidastaa rahoituksen kiristyminen

Rakentaminen supistuu muun talouden elpyessä, arvioi Rakennusteollisuus RT suhdannekatsauksessaan. Kuluva vuosi on kuitenkin sujunut rakentamisessa selvästi pelättyä paremmin.

Rakennusteollisuus RT odottaa, että rakentaminen vähenee kuluvana vuonna vain prosentin verran. Isompi pudotus on vasta ensi vuonna, jolloin rakentamisen ennakoidaan painuvan neljä prosenttia pakkaselle.

– Tiet erkanevat. Suomen talous kääntyy kasvuun, mutta rakentaminen ottaa koronaiskun vastaan viiveellä. Työvoimavaltaisen rakentamisen supistuminen on huono uutinen Suomen talouden ja työllisyyden toipumiselle, sanoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo tiedotteessa.

Asuntorakentamista hidastaa ensi vuonna rahoituksen kiristyminen. Toimitilarakentamisessa koronan aiheuttama epävarmuus tilakysynnästä jatkuu vielä pitkään. Maa- ja vesirakentaminen kääntyy laskuun isojen hankkeiden ja elvytyksen hiipuessa. Vain asuntojen korjausrakentaminen palaa totutulle kasvu-uralle.

Rahoituksen kiristyminen hidastaa etenkin vapaarahoitteista kerrostalotuotantoa. RT:n jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn mukaan kolmannes vastaajista pitää vähintään melko todennäköisenä, että joutuu perumaan hankkeita rahoituksen saatavuuden vaikeuduttua. Hankkeiden siirtymisiä ja perumisia on jo toteutunut tämän vuoden aikana.

Rahoitusongelmat johtuvat EU:n pankkisäädöksistä. Epävarmat talousnäkymät ovat myös vähentäneet pankkien ja rahoituslaitosten valmiutta rahoittaa rakentamista.

– Hyvä järjestelmä uhkaa kääntyä asuntuotannon rahoittajasta sen rajoittajaksi. Myös kuluttajien ja taloyhtiöiden lainoitukseen kaavailtu sääntely voi jarruttaa asuntotuotantoa, arvioi RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Hänen mukaansa koko yhteiskunnan kannalta olisi tärkeätä varmistaa, ettei asuinrakentaminen pääse putoamaan selvästi alle uusien asuntojen tarpeen. Se voi nostaa asumisen hintaa.

Työllisyys on jo heikentynyt

Ennen koronakriisiä käynnistettyjen hankkeiden suuri määrä, työmaiden pysyminen auki sekä koko talouteen kohdistuneet laajat elvytystoimet ovat kannatelleet rakentamista kuluvana vuonna. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet nousivat kesällä ennätyksellisen korkeiksi.

RT arvioi, että tänä vuonna aloitetaan 35 000 asunnon rakentaminen, mikä on vajaat 10 prosenttia viimevuotista vähemmän. Ensi vuonna jäätäneen alle 31 000 asuntoon. Määrä alittaa vuosittaisen uusien asuntojen tarpeen.

Alan työllisyys on heikentynyt sekä viime että tänä vuonna noin 5 000 työllisellä. Yritysten henkilöstöodotusten mukaan rakentamisen työllisyyden lasku jatkuu myös ensi vuonna.