Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alexander Stubb ei aio lähteä Helsingin pormestariehdokkaaksi – Kirsi Piha STT:lle: Harkitsen ehdokkuutta vakavasti

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) ei aio lähteä Helsingin pormestariehdokkaaksi, Stubb kertoi asiasta Ylen Ykkösaamussa.

– Moni joka minut henkilökohtaisesti tuntee, tietää, että vastaus kysymykseen on ei.

Stubb korosti, että Helsingin pormestarin paikka on äärettömän tärkeä, mutta totesi oman intohimonsa olevan kansainvälisissä asioissa.

– Tähän yksittäiseen tehtävään ei ole suurta intohimoa. Tietysti on suuri kunnia olla mainittuna näissä karkeloissa, Stubb sanoi.

Hän toivoo, että kokoomus löytää itselleen hyvän, modernin ja eteenpäin katsovan pormestariehdokkaan.

Stubb kertoo itse kannattavansa kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Kirsi Pihaa. Hän on entinen kokoomuspoliitikko ja Ellun Kanat -viestintätoimiston perustaja.

– Mielestäni hän on juuri sellainen persoona, jota Helsinki tässä vaiheessa tarvitsisi.

Stubb toteaa, että olisi myös hienoa, jos pormestari olisi nainen.

Piha ratkaisee kantasa lähiviikkoina

Yrittäjä Kirsi Piha vahvistaa STT:lle harkitsevansa vakavasti lähtöä mukaan Helsingin pormestarikisaan. Hän kertoo, että ei ole toistaiseksi keskustellut ehdokkuudestaan kokoomuksen johdon tai Helsingin kokoomuspiiriin johdon kanssa.

Piha sanoo, että hän aikoo ratkaista kantansa asiaan muutamien viikkojen kuluessa, kunhan on ynnännyt ehdokkuuteen liittyviä plussia ja miinuksia.

– On reilua, ettei tämä vie kovin pitkään.

Piha kertoo, että politiikka on ollut kaukana hänen lähivuosien suunnitelmistaan ja ehdokkuusharkinta on vielä varsin tuore asia. Yhteydenottoja ehdokkuudesta on kuitenkin viime päivinä tullut helsinkiläisiltä.

– Minun on ajateltava, mitä annettavaa minulla on Helsingille. Rakastan Helsinkiä.

Nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi kolmisen viikkoa sitten, ettei asetu ehdolle kevään kuntavaaleissa. Tämä tarkoitti sitä, ettei hän myöskään hae jatkokautta pormestarina.

Piha on entinen kokoomuspoliitikko ja Ellun Kanat -viestintätoimiston perustaja.

Kolmasosa kyselyn vastaajista kannatti Stubbia

Helsingin Sanomien kyselytutkimuksen mukaan lähes kolmasosa vastaajista toivoi Stubbin olevan kokoomuksen pormestariehdokas. Puolueen sisältä seuraavaksi mieluisimmat vaihtoehdot olisivat Elina Lepomäki ja Sari Sarkomaa.

Kuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Stubb on kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja moninkertainen ministeri. Tällä hetkellä Stubb toimii professorina Eurooppa-yliopistossa Firenzessä.

Häneltä kysyttiin Ykkösaamussa, olisiko hänellä kiinnostusta presidentin tehtäviin.

– Jos miettii, löytyisikö jotain julkisia tehtäviä joita voisi tehdä, presidenttiys on yksi niistä. Presidenttiys on tehtävä johon ei hakeuduta, vaan siihen haetaan. Syntyy luontainen kysyntä ja silloin vastataan tarjontaan.

Stubb toteaa kuitenkin vuoden 2024 olevan vielä kaukana.

– Se on kysymys, jota pitää vakavasti harkita, mutta tässä vaiheessa siihen ei pysty antamaan vastausta, koska sitä ei ole.