Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Matti Vanhasen mukaan EU:n elpymispaketin rahoilla ei tueta maakuntien toivomia tie- ja raidehankkeita – avustuksia aiotaan jakaa muun muassa ilmastoystävällisiin energiaratkaisuihin

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että EU:n uudesta elpymispaketista ei käytetä rahaa eri alueiden raide-, tie- ja pyörätiehankkeisiin. Lehden mukaan maakunnissa on ollut toiveita tällaisten kohteiden rahoittamisesta.

– Tämä paketti ei ole se väline, jolla tuupataan tällaisia hankkeita liikkeelle. Kaikki rahahan menisi näihin hankkeisiin. Niiden kannattavuus pitää todistaa muutoin kuin tämän paketin kautta, Vanhanen toteaa Helsingin Sanomille.

Poikkeuksena saattavat olla esimerkiksi teollisuusinvestointien tarvitsemat infrahankkeet.

Suomeen tulee uudesta elpymis- ja palautumisvälineestä ensi vuodesta alkaen runsaat 2,3 miljardia euroa avustuksina, jos EU:ssa syntyy asiasta lopullinen sopu. Kun muut EU:n rahastot lasketaan mukaan, summa nousee noin 3,1 miljardiin euroon. Summat ovat lehden mukaan tämän hetken arvioita, jotka voivat vielä muuttua.

Puolet rahasta käytetään Suomessa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Kyse on Vanhasen mukaan ennen kaikkea energiasektorin uudistamisesta. Tuettaviin hankkeisiin on tarkoitus myöntää osarahoitus.

– Voidaan päätyä vaikka siihen, että 30 000–40 000 öljykattilaa vaihdetaan uusiutuvaan energiaan. Sitten kunnat, kotitaloudet ja yhdistykset hakevat rahaa, ja on tietyt kriteerit, joilla sitä voi saada, Vanhanen kertoo esimerkkinä siitä, millaiset hankkeet voisivat saada rahaa.

Toisena esimerkkinä mainitaan kaupunkien mahdollisuus osarahoitukseen kivihiilestä luopumiseen.

Lehden mukaan Suomi maksaa elpymispaketista tulevien vuosikymmenten aikana nykyarvion mukaan yhteensä 6,6 miljardia euroa, eli Suomi on nettomaksaja.

Vanhanen vastaa myös kritiikkiin siitä, kannattaako Suomen ylipäänsä osallistua elvytyspakettiin.

– Vaihtoehto olisi todennäköisesti se, että Euroopassa ei tehtäisi tällaista koordinoitua elvytystä. Mikä vaikutus sillä olisi Euroopan talouden kehitykseen, viennin kehitykseen ja Suomen kansantalouden kehitykseen? Tämä laskelma tarvittaisiin kritiikin tueksi, Vanhanen sanoo Helsingin Sanomien mukaan.