Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sveitsiläiset hylkäsivät raskasta yritysvastuuta ja aseteollisuuden rahoituskieltoa koskevat aloitteet

Sveitsissä kansalaiset kaatoivat sunnuntaina molemmat kansanäänestykseen edenneet aloitteet. Niistä toinen olisi kieltänyt muun muassa maan keskuspankkia ja eläkerahastoja sijoittamasta sotatarviketeollisuuteen, toinen puolestaan olisi kiristänyt Sveitsissä päämajaansa pitävien yritysten oikeudellista vastuuta.

Kansalaiset myötäilivät maan hallituksen ja parlamentin enemmistön kantaa, jotka vastustivat kumpaakin esitystä. Hallituksen mukaan ehdotukset menevät "liian pitkälle" ja vaarantavat vakavasti Sveitsin taloutta, yritystoimintaa ja kansalaisten eläketurvaa.

Aseteollisuus-aloitteen tarkoitus oli estää sijoitukset yrityksiin, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia tulee sotilasaseiden, muun sotamateriaalin tai niiden osien valmistuksesta ja myynnistä.

Aloitteen kannattajien mukaan sveitsiläisillä rahoituslaitoksilla on miltei yhdeksän miljardin euron edestä aseteollisuuteen suuntautuvia sijoituksia ja lainoja, mikä ei ole linjassa Sveitsin puolueettomuuspolitiikan kanssa. Vastustajat puolestaan ovat katsoneet, että aloite estäisi myös siviili-ilmailuyhtiöiden, kuten Boeingin ja Airbusin , rahoittamisen.

Paikallisen uutistoimiston ATS:n mukaan aloitetta vastusti 57,5 prosenttia äänestäjistä. Se keräsi kylliksi kannatusta vain muutamissa kantoneissa.

Tullakseen hyväksytyksi lakialoitteen täytyy kerätä sekä äänestäjien enemmistö että enemmistö Sveitsin 23 kantonista taakseen.

Kantonit kaatoivat yritysvastuu-aloitteen

Myös yritysvastuun kiristämistä koskeva lakialoite kaatui äänestyksessä. Aloite olisi kiristänyt Sveitsissä päämajaansa pitävien yritysten oikeudellista vastuuta, jos ne tai niiden alihankkijat rikkovat ympäristönormeja tai ihmisoikeuksia esimerkiksi kehitysmaissa.

Aloitetta kannatti valtakunnallisesti hienoinen enemmistö eli uutistoimisto ATS:n mukaan 50,7 prosenttia kansasta. Se kuitenkin sai enemmistön tuen alle puolissa kantoneista, mikä kaatoi aloitteen.

Yritysvastuuesityksen takana oli yli sata kansalaisjärjestöä ja tukensa sille antoivat ammattiliitot ja uskonnolliset ryhmät. Yritykset ja työnantajajärjestöt puolestaan pitivät aloitetta vahingollisena koko maan elinkeinoelämälle, eikä ainoastaan niille, jotka eivät pelaa sääntöjen mukaan.

Monikansalliset yritykset ovat tärkeitä Sveitsin talouden elinkelpoisuudelle. Tällaisia yrityksiä oli maassa vuoden 2018 tilastojen mukaan lähes 29 000 ja ne työllistivät yli neljänneksen koko maan työvoimasta.

Molemmissa äänestyksissä äänestysprosentti jäi alle 47:ään.