Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaustapaus perui istunnon – kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksen käsittelyn oli määrä alkaa tänään käräjäoikeudessa

Helsingin käräjäoikeudessa piti alkaa tänään oikeudenkäynti kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksessa. Käräjäoikeuden istunto on kuitenkin jouduttu peruuttamaan sairaustapauksen vuoksi.

Miehen tyttärelle ja tämän entiselle puolisolle oli määrä lukea syytteet törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Tapaus liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle marraskuussa 2019 antamaan langettavaan päätökseen. EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimusta käännyttäessään vuonna 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, jonka väitettiin tulleen surmatuksi pian Irakiin paluunsa jälkeen.

Keskusrikospoliisi (KRP) on epäillyt, että mies onkin elossa, ja asiasta aloitettiin esitutkinta.

Lokakuussa valtionsyyttäjä Sampsa Hakala nosti syytteet kuolleeksi väitetyn miehen Suomessa asuvaa tytärtä ja tämän entistä aviomiestä vastaan.

Syytteiden mukaan EIT:lle annetut tiedot irakilaismiehen kuolemasta eivät pitäneet paikkaansa ja asiaa koskevat kirjalliset todisteet olivat väärennettyjä. Vuonna 1996 syntynyt tytär oli se, joka aikoinaan teki valituksen EIT:hen.

Tuomiossaan EIT määräsi Suomen valtion maksamaan tyttärelle 20 000 euroa vahingonkorvauksia ja 4 500 euroa oikeudenkäyntikuluja. Korvauksia ei kuitenkaan ehditty maksaa ennen kuin KRP aloitti rikostutkinnan.

Syyttäjä: Irakilaismiehen tytär osin tunnustanut teot

Syyttäjän mukaan samoja väärennettyjä asiakirjoja käytettiin jo aiemmin todisteina hallinto-oikeudessa. Sen vuoksi tytär ja tämän ex-puoliso saivat syytteet myös toisesta törkeästä väärennyksestä.

Asiakirjojen käyttämistä hallinto-oikeudessa tutkittiin väärennyksen lisäksi törkeänä petoksena. Tältä osin syyttäjä päätti jättää syytteen nostamatta, koska hallinto-oikeudessa ei ollut kyse taloudellisen hyödyn tavoittelusta, jota petoksen toteutuminen lain mukaan edellyttää.

Tytär sai lisäksi syytteen perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä. Hänen epäillään antaneen vääriä tietoja vuonna 2015 pidetyssä turvapaikkakuulustelussa.

Syyttäjän mukaan tytär on esitutkinnassa osittain tunnustanut epäillyt teot. Tyttären entinen puoliso, vuonna 1984 syntynyt mies, on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Tapauksen yksityiskohdista saadaan lisää tietoa käsittelyn alkaessa käräjäoikeudessa, kun syyttäjän haastehakemus, syytettyjen vastaukset ja poliisin esitutkintamateriaali tulevat julkiseksi.

Käräjäoikeus oli varannut jutun käsittelylle tämän päivän lisäksi useamman päivän joulukuulta. Loppulausunnot oli alun perin määrä antaa noin kahden viikon päästä. Korvaavaa aikataulua käsittelylle ei ole vielä kerrottu.