Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhanen uskoo eläkeputkiongelman ratkeavan helposti hallituksessa – "Työmarkkinajärjestöt antoivat hyvät eväät"

Hallituksen ei tarvitse aloittaa nollasta ikääntyneiden työllisyyspaketin rakentamista. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi tiistaina, että työmarkkinajärjestöt ovat tehneet hyvän pohjatyön ja työnantaja- ja palkansaajajärjestöt ovat esittäneet työllisyysvaikutukseltaan hallituksen tavoitteleman tason.

Hän uskoo, että hallituksen on helppo tehdä ratkaisu yli 55-vuotiaiden työurien pidentämisestä järjestöjen esitysten pohjalta, vaikka järjestöt eivät yhteisymmärrykseen päässeetkään.

– Hallituksen kannattaa hakea ratkaisu, joka noudattaa mahdollisimman hyvin työelämän edustajien ehdotuksia viemättä kustannuksia valtion maksettavaksi, Vanhanen sanoi STT:lle.

Hän ennakoi, että ratkaisuun varmasti päästään tämän vuoden puolella.

– Kokonaisuus on varsin selkeä. Pitää ratkaista, milloin eläkeputki poistetaan, poistetaanko se asteittaisesti vai kerralla, miten sitä pehmennetään ja kuka maksaa.

Hallitus ei ole vielä keinoista päättänyt. Ne keskustelut käydään Vanhasen mukaan tämän viikon aikana.

– On helppo ennustaa, että koska kaikki järjestöt ovat esittäneet eläkeputken poistamista, se varmastikin on hyvin vakavasti harkittavana.

Hänen mielestään erot palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen kantojen välillä eivät ole kovin suuret poliittisin silmin katsottuna, joten suuria linjaeroja tuskin pitäisi tulla hallituspuolueidenkaan välille.

– Kaikilla järjestöillä oli pohjaehdotus hyvin samanlainen. Rationaalisella toiminnalla noista elementeistä pitäisi olla helppo tehdä päätös.

Hallitus sai Vanhasen mukaan järjestöjen esityksistä hyvät eväät myös eläkeputken kompensoimiseksi, jos putken poistoon päädytään, vaikka juuri pehmentävien toimien mitoituksesta tuli järjestöjen välillä kiistaa.

Hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikko linjaa keskiviikkona, miten asiassa edetään. Sen jälkeen alkaa paketin viilaus. Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että hallituksella on ollut myös koko ajan varasuunnitelma sen vaihtoehdon varalta, että työmarkkinajärjestöt eivät pääse yhteisymmärrykseen.

Marin: Kustannusvaikutuksia tulee

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo luottavansa vahvasti siihen, että hallitus saa kokonaisuuden ratkaistua.

– Olemme tätä keskustelua käyneet jo budjettiriihessä, ja tuolloin annoimme järjestöille tehtävänannon yhdessä, jossa ovat nämä eri elementit: työllisyysasteen parantamiseksi ja turvan parantamiseksi.

Marin ei lähde avaamaan sitä, millä tavalla järjestöjen neuvottelut kaatanut erimielisyys muutosturvan kustannuksista voitaisiin ratkaista.

– En vielä tässä vaiheessa tietenkään voi ennakoida, mikä se yhteinen ratkaisu ja päätös tulee olemaan. Tämän kokonaisuuden pitää kuitenkin olla julkisen talouden näkökulmasta kestävä, mutta on selvää, että kun tässä ovat nämä turvan parantamisen elementit mukana, niin kyllä niilläkin kustannusvaikutuksia tietenkin tulee olemaan.

Marinin mukaan ratkaisut saadaan tehtyä tämän vuoden puolella.

"Kustannukset voi välttää, kun ei irtisano"

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei usko, että hallituksen tehtävä on ihan helppo puolueiden erilaisten painotusten takia, mutta hänenkin mielestään järjestöjen esityksistä on löydettävissä hyvät ainekset.

– Jos katsoo työnantajien ja meidän esityksiä, niin eihän niissä nyt ihan järisyttävää eroa ole. Elementit ovat aika samantyyppisiä, joten kyllä niistä liikkeelle pääsee.

Elorannan mukaan sekä työnantajien että palkansaajien esitykset ovat julkista taloutta vahvistavia, mikä on myös valtion intressissä. Hänen mielestään ei ole hyvä idea, että työmarkkinajärjestöt enää istuisivat samassa pöydässä hallituksen kanssa, mutta taustoja toki kerrotaan, jos niitä halutaan kuulla.

– Me olemme paperimme tehneet, ja siellä on asiat esitettynä. Hallitus lukee ne läpi, ja puolueilla on varmasti vielä omia vähän erilaisia painotuksia.

Järjestöjen neuvottelut kariutuivat muutosturvan kustannuksiin, jotka työnantajajärjestöjen mielestä nousivat liian suuriksi työnantajille.

– Irtisanomiseen liittyvät kustannukset voi välttää sillä, että ei irtisano. Sehän se koko pointti on.

"Ratkaisun oltava tasapainoinen myös yrityssektorin näkökulmasta"

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo lähtevänsä siitä, että tasapainoiseksi aiottu ratkaisu todella on sitä sekä työntekijä- että työnantajapuolen näkökulmasta.

– Tämä tasapaino minun ymmärryksessäni tarkoittaa sitä, että se ei ole liian raskas yrityssektorille, jonka oletetaan palkkaavan ja pitävän työntekijöitään, myös ikääntyneitä.

Hänen mukaansa myös työnantajapuolella oli valmiutta panostaa ikääntyneiden koulutukseen ja muutosturvaan, mutta palkansaajapuolen esitysten hintalappu nousi liian korkeaksi. Häkämies ei ota kantaa siihen, paljonko kustannusta saisi tulla.

– En nyt lähde hallitusta etukäteen ikään kuin ohjeistamaan hintalapuista. He nyt sitten tätä ratkaisua hakevat, ja toki annamme kaikkea tietoa näistä neuvotteluista ja omia toiveita suoraan.