Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhanen rusikoi opposition vaihtoehtobudjetteja – "Toimivat vain paperilla"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei lämmennyt opposition vaihtoehtobudjeteille, joita eduskunta käsitteli keskiviikkona täysistunnossaan.

Vanhasen mukaan esimerkiksi perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti on epärealistinen, sillä sen rahoituskeinot toimivat vain vaihtoehtobudjetin paperilla.

Perussuomalaiset esittivät vaihtoehtobudjetissaan muun muassa EU:n tukipaketin hylkäämistä ja kehitysapurahojen leikkaamista. Samalla puolue hakisi säästöjä maahanmuuton kulujen leikkaamisesta.

– Maahanmuutosta on mahdotonta säästää esittämiänne useita satoja miljoonia euroja ensi vuonna, etenkin kun uusien turvapaikanhakijoiden määrä on hyvin alhainen verrattuna vuosien takaiseen tilanteeseen, Vanhanen sanoi.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin kohdalla Vanhasen kummeksui veronalennusten ja menolisäysten yhdistelmää, josta huolimatta kokoomuksen budjetin alijäämä oli noin miljardi euroa pienempi kuin hallituksella.

Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan palkka- ja eläketulojen verotuksen keventämistä yhteensä 800 miljoonalla eurolla ja kotitalousvähennysten vahvistamista yli 400 miljoonalla eurolla.

Vanhanen vertasi kokoomuksen laskelmia eduskunnan tietopalvelun arvioon, joiden mukaan kokoomuksen uudistukset johtaisivat lähes miljardi euroa suurempaan alijäämään kuin hallituksen budjetissa.

"Todella mainio hyötysuhde"

Vanhanen ihmetteli muun muassa kokoomuksen laskelmia yli 75-vuotiaiden kotitalousvähennyksestä, jonka kokoomus laskee vähentävän verotuloja vain 32 miljoonalla eurolla ja samaan aikaan vähentävän hoivamenoja 330 miljoonalla eurolla.

– Hyötysuhde olisi todella mainio, kymmenkertainen. Jos tämä toimii, niin kannattaisi varmaan käyttää menetelmää paljon, paljon laajemminkin, Vanhanen kuittasi.

– Tiedätte varmasti entisenä valtiovarainministeripuolueena ettei tällaisia lukuja voida oikeassa budjetissa käyttää, hän jatkoi.

Myös kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjettia Vanhanen luonnehti epärealistiseksi ja jopa utopistiseksi.

Vanhanen kiitti perussuomalaisia, kokoomusta, kristillisdemokraatteja ja Liike Nytiä niiden vaihtoehtobudjeteista.

– Niiden eteen on selvästi nähty vaivaa, mutta ei kuitenkaan ihan vielä riittävästi. Oppositioryhmillä ei ole esittää vaihtoehtoa hallituksen talouspolitiikalle, Vanhanen tiivisti.

Lähes yhtä suuri alijäämä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmetteli sitä, että perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin alijäämä on lähes yhtä suuri kuin hallituksen budjetin alijäämä. Eroa alijäämillä oli vain 70 miljoonaa euroa, mikä on pieni summa 11 miljardin euron alijäämään nähden.

– Siihen nähden, kuinka paljon täällä salissa on koko syksyn perussuomalaisten taholta käytetty ääntä velkaantumisesta ja sanottu että hallitus ottaa liikaa velkaa, on suuri uutinen, että perussuomalaiset ovat valmiita hyväksymään 99,9 prosenttia siitä velkaantumisesta, joka sisältyy hallituksen budjettiin, Lindtman sanoi.

Lindtman kummasteli myös isänmaallisuuttaan korostavien perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin suuria leikkauksia ympäristöministeriön hallinnonalaan.

– Näin itsenäisyyspäivän alla jos miettii mikä suomalaisuudessa kaikkein suomalaisinta, niin kyllä puhdas luonto ja järvivedet ovat todella suomalaisia. Vain me suomalaiset voimme suojella suomalaista luontoa, Lindtman summasi.

---

Korjattu juttua klo 17.46: Eduskunta käsitteli opposition vaihtoehtobudjetteja keskiviikkona, ei tiistaina.