Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhojen omakotitalojen kauppamäärät ja hinnat nousivat koko maassa – pääkaupunkiseudulla rajuin nousu

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat heinä-syyskuussa 2,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla nousu oli peräti 5,3 prosenttia ja muualla maassa 2,5 prosenttia. Myös kauppamäärät olivat kasvussa, ja vilkastuivat eniten pääkaupunkiseudulla.

Suomen kiinteistönvälittäjien (SKVL) toimitusjohtaja Jussi Mannerberg toteaa, että Tilastokeskuksen luvut ovat samansuuntaisia kuin välittäjien arvio tilanteesta. SKVL:n syyskuun lopulla julkaisema katsaus kertoi, että oman pihan ja isompien neliöiden kaipuu näkyy kaupassa ja kysynnässä. Normaalisti kaupanteko hiljenee vuodenvaihteessa, mutta nyt niin ei näytä käyvän.

– Odotus on, että kauppa käy normaalia vuotta enemmän, koska ihmiset eivät matkusta pois vaan pysyvät enemmän kotona, Mannerberg sanoi STT:lle.

Kysyntä kohdistuu eniten uudempiin pientaloihin kasvuseuduilla. Kaupankäyntiä hidastaa jonkin verran se, että myytävästä on paikoin pulaa.

– Kauppa on käynyt niin hyvin, että myytävien asuntojen varasto on laskenut, mikä aiheuttaa hintojen nousua.

Pääkaupunkiseudun ympärysalueiden lisäksi kaupankäynti on ollut vilkasta Turun, Tampereen ja Oulun seuduilla. Piristymistä näkyy myös hiljaiseloa viettäneissä Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Lahdessa, Mannerberg kertoi.

Jopa ensiasunnon ostajat hankkivat omakotitaloja

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 647 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 492 euroa. Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin koko maassa yli kolme prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla kauppamäärä kasvoi noin kuudella prosentilla.

Mannerbergin mukaan ostoaikeissa on nyt ihmisiä, jotka aikovat muuttaa kerrostalosta omakotitaloon tai rivitaloasuntoon.

– Heitä on paljon tällä hetkellä. He haluavat ostaa vähän uudempia asuntoja, jotta siellä ei tulisi vanhan talon ongelmia vastaan.

Omakotitaloihin tähtää tällä hetkellä myös osa ensimmäistä asuntoaan etsivistä.

– Se on uusi piirre, että mennään suoraan siihen isoon asuntoon. Ensiasuntojen ostajien ikä on vähän noussut ja nykyään mennään usein vuokralta suoraan isoon asuntoon, jos mukana on kaksi ostajaa.

Hintojen kehitys tukee osaltaan tätä kehitystä. Pienet keskusta-asunnot ovat kallistuneet niin, että samalla rahalla saa selvästi enemmän neliöitä vähän kauempaa, Mannerberg huomauttaa.

– Tässä koronan tuomassa etätyötilanteessa lisäneliöitä tarvitaan. Monet jotka ostavat omakotitalon hakevat sitä ylimääräistä työhuonetta. Siitä voi tulla pysyvä ilmiö pitemmällä juoksulla. Se on tavallaan pelastus tälle omakotitalomarkkinalle, joka oli vähän hiljaiselossa muutama vuosi sitten vielä.

Myös pientalotonttien hinnat kipusivat. Koko maassa hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna 7,4 prosenttia ja edellisestä neljänneksestä 2,8 prosenttia. Kauppamäärä pysyi pääkaupunkiseudulla ennallaan, mutta muualla maassa kauppamäärä kasvoi 31 prosenttia.

Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta oli 20,6 euroa ja keskimääräinen myydyn tontin pinta-ala vajaat 3 000 neliömetriä.