Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maan pinnalle tuotiin näytteitä kaukaiselta asteroidilta – määrä ei ole ehkä grammaakaan, mutta siitä riittää tutkittavaa jaettavaksi asti

Japanilainen Hayabusa 2 -luotain pudotti kaukaiselta Ryugu-asteroidilta kerättyjä näytteitä Maahan lauantai-iltana Suomen aikaa. Näytteitä kuljettanut kapseli putosi laskuvarjon hidastamana Woomeran suljetulle sotilasalueelle Australian eteläosassa.

Luotain itse ei laskeutunut Maahan vaan jatkoi matkaansa ohilennon jälkeen vielä tutkimaan avaruutta ja muita asteroideja.

Luotain keräsi näytteitä noin kilometrin läpimitaltaan olevalta asteroidilta viime vuonna. Näytteiden toivotaan antavan lisää tietoa muun muassa aurinkokuntamme synnystä. Maahan aikoinaan törmänneiden asteroidien on myös arvioitu olevan planeettamme veden alkuperäinen lähde.

Hayabusa 2 -luotain lähti matkaan vuonna 2014 ja saavutti Ryugun kolme ja puoli vuotta myöhemmin. Paluumatkalle kohti Maata luotain lähti reilu vuosi sitten.

Nasan keräämät näytteet myös matkalla Maahan

Tiedemiesten kuumeisesti odottamien näytteiden määrä ei ole ehkä grammaakaan, mutta siitä riittää jaettavaksi tutkittavaa Japanin avaruushallinnolle JAXA:lle, Yhdysvaltain avaruushallinnolle Nasalle sekä muille avaruustutkimuksen tekijöille. Toinen puoli näytteestä varastoidaan odottamaan analyysimenetelmien paranemista.

Kakkosluotaimen edeltäjä, Hayabusa 1, kävi jo aiemmin Itokawa-nimisellä asteroidilla ja pudotti niin ikään näytekapselinsa Australiaan vuonna 2013. Näytteenotto ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitelmien mukaan, ja Maahan asti saatiin tutkittavaksi vain joitakin pölyhiukkasia.

Hayabusa 2:n ionimoottoreissa arvioidaan riittävän vielä potkua tutkimusmatkailun jatkamiseksi vuosiksi. Lopullinen määränpää on vain 30 metriä läpimitaltaan oleva 1998 KY26 -asteroidi vuonna 2031.

Asteroideista ollaan saamassa lähivuosina muutenkin lisätietoa. Nasan Osiris-Rex-luotain keräsi tänä syksynä peräti noin 400 grammaa näytteitä Bennuksi nimetyn asteroidin pinnalla. Aluksi näytteet olivat vähällä levitä avaruuteen luukun jäätyä raolleen, mutta ongelma saatiin lopulta ratkaistua.

Osiris-Rexin odotetaan palaavan näytteineen Maahan vuonna 2023.