Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset kesätyöhaut alkoivat, vaikka kesäksi tarjottavien paikkojen kokonaismäärää ei osata vielä arvioida – "Vaikka luku vähenisi, ei se nollaan mene"

Koronaepidemiasta huolimatta ensimmäiset kesätyöpaikat ovat jälleen tulleet hakuun jo ennen kuin vuosi on ehtinyt edes vaihtua.

Työnhakupalvelu Duunitorilla oli lauantaina avoinna jo noin 500 kesätyöilmoitusta. Myös TE-palveluiden järjestelmästä löytyi lähes 300 ilmoitusta. Ilmoittajien joukossa erottuu suuria yksittäisiä työllistäjiä, kuten metsäjätti UPM ja sairaanhoitopiirit.

Duunitorin markkinointipäällikkö Saara Holma huomauttaa, että tarjolla olevien työpaikkojen määrä on suurempi kuin ilmoitusten määrä. Tämän hetken avointen työpaikkojen tarkkaa lukumäärää hän ei osaa kuitenkaan sanoa.

– Esimerkiksi S-ryhmällä on ilmoituksia, joissa lukee, että yhdellä ilmoituksella haetaan nuoria tietyille seuduille, Holma sanoo STT:lle.

Koronakriisi näkyy kuitenkin ilmoitusten määrässä: viime vuoden marraskuun lopulla Duunitorilla oli lähes 30 prosenttia enemmän ilmoituksia kuin tänä vuonna.

Korona-yt:t laittaisivat rekrytoinnit jäihin

Epidemia vaikeuttaa sen arvioimista, kuinka paljon kesätyöpaikkoja on tulossa tarjolle. Tarjolla oleviin töihin vaikuttaa niin taudin kuin rokotusten eteneminen.

– On odotettavissa, että korona vaikuttaa jollain tavalla kesätöiden määrään. Jos yritykset joutuvat yt-neuvotteluita käymään, silloinhan tulee rekrykiellot päälle, Holma sanoo.

Holma olettaa, että ainakin osa rekrytoinneista venytetään hieman myöhemmäksi keväälle.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työvoimapolitiikan asiantuntija Mikko Räsänen uskoo, että yritykset pystyvät tarvittaessa reagoimaan keväällä nopeastikin, jos yhteiskunta pääsee jälleen avautumaan.

– Kaikesta huolimatta kesätöitä tulee olemaan tarjolla. Vaikka luku vähenisi, ei se nollaan mene. Puhutaan kyllä kymmenistätuhansista paikoista, Räsänen sanoo.

Parhaimpina vuosina EK:n jäsenyritykset ovat työllistäneet 140 000 kesätyöntekijää. Viime vuosikymmenten heikoimmillaan luku oli finanssikriisin jälkimainingeissa, jolloin se jäi Räsäsen mukaan "selvästi alle sadantuhannen".

– Kyllä siellä kohtuullista vaihtelua on ollut.

Hakijat ovat jo liikkeellä

EK on teettänyt jäsenyrityksillään kyselyn siitä, kuinka monta kesätyöntekijää ne ovat viime kesänä työllistäneet ja mikä on ensi kesän tavoite. Kyselyn tuloksia ei ole vielä julkistettu.

Kesätyöpaikat ovat osaltaan merkittäviä siksi, että ne tarjoavat monelle nuorelle näiden ensimmäiset kokemukset työelämästä. Räsänen kuitenkin arvioi, että varsinkin sesonkialat voivat olla varovaisia lupaamaan mitään töitä.

– Nuorten työllistäjistä vähittäiskaupalla on mennyt hyvin, mutta sielläkin vaihtelee niin, että elintarvikepuolella on mennyt hyvin, erikoiskaupalla ei. Sitten matkailu- ja ravintola-ala on ollut vaikeuksissa jo yli puoli vuotta.

Myöskään julkisen sektorin osalta selkeää arviota tulevasta kesästä ei vielä ole. Kuntatyönantajien työmarkkinatutkija Riikka Krause sanoo, että järjestö aikoo tiedustella alkuvuonna kunnilta niiden suunnitelmia.

– Tilanne elää tällä hetkellä aika lailla, Krause toteaa.

Yleensä kuntiin työllistyy kesäksi runsaat 40 000 työntekijää. Krausen mukaan luku jäi kuluneena vuonna "pikkaisen" tämän alle, sillä osa kunnista ei pystynyt lopulta tarjoamaan ollenkaan kesätyöpaikkoja.

Toisaalta luvussa eivät näy kuntien tarjoamat kesätyösetelit, joilla nuoria työllistyi yrityksiin ja yhdistyksiin. Lisäksi myös monet kunnat reagoivat kesän kynnyksellä parantuneeseen koronatilanteeseen.

Tulevan kesän epävarmuudesta huolimatta epidemia ei ole perunut kehitystä, jossa kesätyöhakujen alkaminen on aikaistunut tuntuvasti. Vilkkain hakuaika on tyypillisesti tammi–helmikuussa, vaikka paikkoja on tarjolla kesään asti.

– Myös hakijat ovat aktivoituneet aiemmin kuin ennen. Meillä on ollut joulukuun ensimmäisellä viikolla 160 prosenttia enemmän kävijöitä kesätyöpaikkasivustolla kuin vuotta aiemmin, Duunitorin Holma kertoo.