Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden nimesi puolustusministerikseen eläkkeellä olevan kenraalin – maahan on tulossa ensimmäinen musta puolustusministeri

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden on nimennyt puolustusministerikseen eläkkeellä olevan kenraalin Lloyd Austinin, 67. Jos Austinin nimitys vahvistetaan, hän on Yhdysvaltain ensimmäinen musta puolustusministeri.

Useat yhdysvaltalaismediat kertoivat jo varhain tiistaina Suomen aikaa Bidenin suunnittelevan Austinin nimitystä tehtävään.

Lausunnossaan Biden sanoi Austinin osoittaneen esimerkillistä johtajuutta ja luonteenlujuutta. Hän kertoi miesten olleen useaan otteeseen tekemisissä niin Valkoisen talon tilannekeskuksessa kuin ulkomailla yhdysvaltalaisjoukkojen parissa.

– Hän on ainutkertaisen pätevä kohtaamaan haasteet ja kriisit, joita meillä on tällä hetkellä vastassamme, Biden sanoi.

Vuonna 2016 eläkkeelle jäänyt Austin on neljän tähden kenraali ja Irakin ja Afganistanin sotien veteraani.

Austinilla on takanaan merkittävä armeijaura, johon kuului muun muassa useita korkean profiilin nimityksiä. Vuonna 2010 hänestä esimerkiksi tehtiin Irakissa olevia yhdysvaltalaisjoukkoja johtava kenraali.

Vuonna 2013 Austinista puolestaan tuli kaikkia puolustusministeriön Lähi-idän operaatioita valvovan Yhdysvaltain komentokeskus Centcomin komentaja. Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan hän oli niin ikään Centcomin ensimmäinen musta johtaja.

Austinin luotsatessa Centcomia Biden toimi maan entisen presidentin Barack Obaman varapresidenttinä.

Osa demokraattisenaattoreista vastustaa valintaa

Austinin valinnan vahvistaminen vaatisi senaatilta vielä erityishyväksynnän. Syynä tähän on liittovaltion laki, jonka perusteella armeijan upseeri voi nousta Pentagonin johtoon vasta seitsemän vuotta eläköitymisensä jälkeen.

Kyseistä lakia on kierretty uutistoimisto AFP:n mukaan kahdesti. Näin tehtiin muun muassa presidentti Donald Trumpin valitseman James Mattisin kohdalla vuonna 2017. Tuolloin senaatti kuitenkin suostui pyyntöön vastahakoisesti, ja monet ilmaisivat, etteivät haluaisi kiertää lakia enää uudelleen.

Lisäksi monet nimekkäät demokraattisenaattorit äänestivät Mattisin nimitystä vastaan. Näihin kuuluivat muun muassa demokraattien presidenttiehdokkuudesta Bidenin kanssa kisanneet Bernie Sanders ja Elizabeth Warren.

Useat demokraattisenaattorit ilmoittivatkin jo tiistaina vastustavansa Austinin nimityksen vahvistamista. Kannastaan kertoivat muun muassa Connecticutia edustava vaikutusvaltainen senaattori Richard Blumenthal sekä virginialaissenaattori Tim Kaine.

Lausunnossaan Biden huomioi myös vaateet siitä, että puolustusministeriön johdossa tulisi olla siviilihenkilö tai vähintään seitsemän vuotta sitten eläköitynyt upseeri. Biden sanoi toivovansa, että kongressi kiertäisi kuitenkin lain, jotta Austinin nimitys voitaisiin hyväksyä pikaisesti.

Bidenin ministerivalintaa tunteva lähde kertoi uutiskanava CNN :lle, että Austinilla oli läheiset välit Bidenin edesmenneen pojan Beau Bidenin kanssa. Nuorempi Biden oli taistellut Irakissa Austinin komennossa. CNN:n lähteen mukaan hänestä ja Austinista oli tullut ystäviä.

Miesten välinen ystävyys oli jatkunut myös komennukselta palattua, lähde kertoo. Beau Biden kuoli syöpään vuonna 2015.

Useilla hallintoon halajavilla kytköksiä samaan yhtiöön

Austinin eläköidyttyä vuonna 2016 hän liittyi Raytheon Technologiesin hallitukseen. Yhtiö on yksi puolustusministeriön suurimmista alihankkijoista.

Lisäksi Austin on ollut osana pientä osakkeenomistajaryhmää Pine Island Capital Partners -sijoitusyhtiössä. Samaiseen ryhmään kuuluvat myös Bidenin ulkoministeriehdokas Antony Blinken ja puolustusministerin salkusta Austinin kanssa kisannut Michele Flournoy.

Bidenin valinnat ovatkin herättäneet huolta eturistiriidoista. Tulevan presidentin kerrotaan rekrytoineen hallintoonsa puolisen tusinaa ihmistä vaikutusvaltaisesta konsulttiyhtiö WestExec Advisorsista . Blinken ja Flournoy olivat WestExecin perustajajäseniä, kertoo uutiskanava ABC News .

Lisäksi samaiseen yhtiöön on AFP:n mukaan linkitetty myös tuleva kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines, viestintäjohtaja Jen Psaki sekä muita Bidenin siirtymäajan tiimiin kuuluvia ihmisiä. Mediatietojen mukaan niin ikään WestExeciin kytkeytynyt David Cohen olisi todennäköinen valinta keskustiedustelupalvelu CIA:n johtoon.

AFP:n mukaan Pine Island Capital Partners puolestaan on WestExecin sijoitusyksikkö. Uutissivusto Axios puolestaan kuvailee yhtiöiden välistä suhdetta epävirallisemmaksi. Axiosin mukaan Pine Islandin edustaja on sanonut, ettei raha olisi ikinä liikkunut kyseisten yhtiöiden välillä.