Euroopan lääkevirasto kertoo koronarokotteiden myyntiluvista

Tapahtuma järjestetään virtuaalisena. Kuvassa EMAn pääkonttori Amsterdamissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan lääkevirasto EMA pitää tänään tiedotustilaisuuden koronavirusrokotteiden myyntiluvista ja niiden kehityksestä. Tapahtuma järjestetään virtuaalisena.

Virasto kertoi eilen, että mahdollinen myyntilupa Pfizerin ja Biontechin rokotteelle tulee viimeistään 29. joulukuuta. Moderna- yhtiön valmistaman rokotteen myyntilupa pitäisi saada hyväksytyksi 12. tammikuuta mennessä, jos ongelmia ei ilmene.

EMA on aloittanut myös kahden muun yhtiön, AstraZenecan ja Janssenin valmistamien rokotteiden alustavan arvioinnin, joka etenee yhtä aikaa rokotetutkimusten kanssa. Samoin toimittiin jo myyntilupaa anoneiden yhtiöiden kanssa, mikä mahdollistaa tavanomaista nopeamman lupaprosessin.

Yhdysvalloissa lääketurvallisuudesta vastaavan liittovaltion viraston FDA:n asiantuntijapaneeli on suositellut Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen hyväksyntää hätätilannekäyttöön 16-vuotiaille ja vanhemmille potilaille. Asiantuntijapaneelin lausunto ei ole vielä FDA:ta sitova päätös, mutta usein virasto tekee päätöksensä sen mukaisesti.

Lääkevirastoon tehtiin taannoin tietomurto, mutta viraston mukaan tietomurto ei vaikuta rokoteaikatauluihin. Lääkejätti Pfizer kertoi keskiviikkona, että tietomurrossa oli päästy käsiksi sen ja Biontechin kehittämän rokotteen tietoihin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka