Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki pitää EU:n suunnitelmia lisäpakotteista puolueellisina ja lainvastaisina

Turkin ulkoministeriö kutsuu EU:n suunnitelmia maahan kohdistuvista mahdollisista lisäpakotteista puolueellisiksi ja lainvastaisiksi.

EU-maiden johtajat laativat perjantaina vastaisena yönä kokouksessaan päätelmän, jonka mukaan EU-maat voivat lisätä nimiä viime vuonna perustetulle pakotelistalle, joka luotiin vastalauseena Turkin kiistanalaiselle poraustoiminnalle Kyproksen kontrolloimalla alueella. Turkki on tänä vuonna etsinyt maakaasua myös Kreikan aluevesien tuntumasta.

EU-johtajat pyysivät myös komissiota ja EU:n ulkosuhteista vastaavaa Josep Borrellia laatimaan raportin etenemisvaihtoehdoista, mukaan lukien Turkin vastaisten pakotteiden perusteiden laajentamisesta. Asiaan palataan viimeistään maaliskuussa.

EU-maista Ranska, Kreikka ja Kypros ovat vaatineet toimia Turkkia vastaan, kun taas esimerkiksi Saksa, Italia ja Puola ovat suhtautuneet varovaisemmin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kommentoi jo ennen EU-kokousta, ettei Turkki välitä EU:n tekemistä pakotepäätöksistä.