Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasi-igluistaan tunnetulle lappilaisyrittäjälle vuosi ehdollista törkeästä ympäristön turmelemisesta

Lasi-igluistaan tunnettua lomakylää pyörittävä yrittäjä on tuomittu vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Oikeuden mukaan Kakslauttanen Arctic Resort poltti ja hautasi luontoon satoja tonneja rakennusjätettä vuosina 2013–2018.

Alueelta löytyi muun muassa betonia, tiiltä, laattoja, metallijätettä, muovia, villaa, palaneita sähkökaapelin pätkiä, osittain palanut puhelinpylväs sekä useita polttokuoppia.

Polttaminen ja hautaaminen tapahtuivat oikeuden mukaan yrittäjä Juhani Eiramon, 75, käskystä.

– Törkeällä ympäristön turmelemisella on aiheutettu huomattavaa vahinkoa ympäristölle useiden vuosien ajan. Teko on ollut erittäin vaarallinen ympäristön ja terveyden kannalta, tuomiossa todetaan.

Eiramo kiisti syytteen törkeästä rikoksesta, mutta myönsi perusmuotoisen ympäristön turmelemisen. Hän kertoi oikeudessa tienneensä polttamisesta ja seuranneensa jätteen hävittämistä. Hän sanoi, että jätteiden hävittäminen polttamalla on "maan tapa".

Luonnosta mitattiin nikkeliä, kromia ja kobolttia

Oikeuden mukaan toiminnalla aiheutettiin muun muassa ympäristön pilaantumista ja muuttumista, epäsiisteyttä ja vaaraa eläinten loukkaantumiselle. Lisäksi myrkyllisiä savukaasuja levisi polttamisessa laajalle alueelle.

Pohjaveteen liittyvät ongelmat voivat oikeuden mukaan ilmetä vasta vuosien kuluttua. Alueella mitattiin nikkelin, kromin ja koboltin kynnysarvon ylityksiä ja taustapitoisuuksina lisäksi antimonia.

Oikeus katsoi, että rakentamisessa syntynyt laskennallinen jätemäärä on ollut vajaat 700 tonnia. Todisteiden mukaan alueelta on viety pois alle 200 tonnia jätettä, jolloin sinne olisi jäänyt reilut 500 tonnia.

Oikeus: Piittaamatonta toimintaa

Oikeuden mukaan Eiramo toimi piittaamattomasti ja tavoitteli jätteiden dumppauksella huomattavaa taloudellista hyötyä.

Eiramon katsottiin hyötyneen jätteiden dumppaamisesta 50 000 euroa, mikä hänet ja yritys määrättiin maksamaan valtiolle rikoshyötynä. Yritykselle tuomittiin lisäksi 60 000 euron yhteisösakko.

Eiramo sai tänä vuonna Vuoden yrittäjä -palkinnon Lapin yrittäjiltä. Iltalehti uutisoi viime vuonna, että Pohjois-Suomen ely-keskus myönsi Eiramon yritykselle 2,75 miljoonan euron yritystuen.