Elintarvike- ja lääkevirasto myönsi Pfizerin koronarokotteelle käyttöluvan Yhdysvalloissa

Viraston asiantuntijapaneeli oli jo aiemmin suositellut rokotteen hyväksymistä hätätilannekäyttöön. AFP / LEHTIKUVA

Ville Väänänen, Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on antanut luvan käyttää Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta. Viraston asiantuntijapaneeli oli jo aiemmin suositellut rokotteen hyväksymistä hätätilannekäyttöön 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Washington Post kertoi aiemmin, että Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows olisi painostanut FDA:n johtajaa Stephen Hahnia eroamaan, jos FDA ei myönnä käyttölupaa perjantaina Yhdysvaltojen aikaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Hahn kuitenkin torjui lauantaina lehden väitteet. Hänen mukaansa lehdistössä esitetyt kuvaukset siitä, että hänet olisi uhattu erottaa, jos lupaa ei saataisi aikaan tiettyyn päivään mennessä, ovat "virheellisiä".

FDA:n perjantaisen päätöksen jälkeen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julkaisi Twitterissä videon, jossa hän piti uutista "lääketieteellisenä ihmeenä" ja sanoi, että ensimmäinen ihminen Yhdysvalloissa rokotetaan alle 24 tunnin kuluttua.

Yhdysvaltalaiset voivat alkaa saada Pfizerin ja Biontechin rokotetta aikaisintaan maanantaina, kertoi rokotteiden jakamisesta vastaava viranomainen Suomen aikaa lauantaina alkuillasta uutiskanava CBS Newsin tviitin mukaan.

Toimitukset aloitetaan asiasta kertoneen kenraali Gus Pernan mukaan tulevien 24 tunnin aikana eli viimeistään sunnuntaina paikallista aikaa.

Pernan mukaan rokotteita odotetaan saatavan maanantaina yhteensä 145 rokotuspisteeseen ympäri maata. Tiistaina rokotteita saadaan toimitettua 425 rokotuspisteeseen. Keskiviikkona toimitetaan ensimmäisten toimitusten viimeiset rokotteet yhteensä 66 rokotuspisteeseen.

Ensimmäisen rokotusoperaation aikana rokotetaan uutistoimisto AFP:n mukaan noin kolme miljoonaa ihmistä.

Myös Meksiko antoi luvan rokotteen käytölle

Hetkeä ennen FDA:n ilmoitusta Yhdysvaltojen eteläinen naapurimaa Meksiko antoi luvan Pfizerin ja Biontechin rokotteen hätäkäytölle. Meksikon ja Yhdysvaltojen jälkeen näin ollen yhteensä kuusi maailman valtiota on antanut luvan Pfizerin ja Biontechin rokotteelle.

Ennen Yhdysvaltoja ja Meksikoa rokotteen käyttöluvan olivat myöntäneet Britannia, Kanada, Bahrain ja Saudi-Arabia.

Koronavirus on kurittanut Yhdysvaltoja rajusti. Yli 330 miljoonan asukkaan valtiossa koronavirustartunta on todettu Johns Hopkins -yliopiston koronaseurannan mukaan yli 15,8 miljoonalla ihmisellä. Lisäksi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 295 000 ihmistä.

Miljoonaa asukasta kohti Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 913 ihmistä tilastosivusto Worldometerin mukaan. Suomessa vastaava luku on 82.

Myös sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on ollut Yhdysvalloissa viime aikoina tasaisessa kasvussa. Perjantaina sairaalahoidossa oli Covid Tracking Projectin seurannan mukaan yli 108 000 koronasairasta. Heistä lähes 7 500 oli hengityskoneessa.

Tehohoidossa oli perjantaina yhteensä yli 21 000. Tehohoitoa vaativien määrä oli laskenut edellispäivästä vähän yli kymmenellä.

- - - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka