Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump-mielenosoitukset kärjistyivät väkivaltaisiksi – neljää puukotettiin ja yhtä ammuttiin

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kannattajien ja vastamielenosoittajien yhteenotot äityivät lauantai-iltana väkivaltaisiksi.

Pääkaupunki Washingtoniin kerääntyi lauantaina tuhansia Trumpin kannattajia osoittamaan mieltään. Mielenosoitus keräsi kaduille myös vastamielenosoittajia.

Neljä ihmistä loukkaantui vakavasti puukotuksessa Washingtonissa myöhään lauantaina, kertovat muun muassa NBC News ja New York Times . Pormestarin toimiston mukaan uhrit olivat kriittisessä tilassa. New York Timesin mukaan myös kaksi poliisia loukkaantui.

AFP:n mukaan tiedossa ei lauantai-iltana ollut, olivatko puukotuksen uhrit osallistuneet mielenosoituksiin kummallakaan puolella.

Poliisi pidätti päivän aikana ainakin 23 ihmistä, pormestarin toimistosta kerrottiin.

Mielenosoittajien määrä väheni kuukauden takaisesta

Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Freedom Plazan ympäristöön vain muutaman korttelin päähän Trumpin virka-asunnosta Valkoisesta talosta.

Tunnelma mielenosoituksessa oli alkuun karnevaalihenkinen, mutta ilmapiiri kiristyi myöhemmin Trumpin tukijoiden ja paikalle saapuneiden vastamielenosoittajien välillä. Poliisi pyrki pitämään ryhmät erillään toisistaan, ja poliisin sekä vastamielenosoittajien välillä oli ainakin yksi yhteenotto.

Arvioiden mukaan paikalla oli merkittävästi pienempi määrä mielenosoittajia kuin kuukausi sitten, jolloin Valkoisen talon liepeille oli saapunut 10 000 ihmistä osoittamaan mieltään Trumpin tueksi.

Mielenosoituksessa oli useiden medioiden mukaan paikalla paljon äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän jäseniä. Vastamielenosoittajien joukossa oli muun muassa Black Lives Matter -liikkeen kannattajia sekä Guardianin mukaan myös fasismia vastustavia Antifa-aktivisteja.

Washingtonin osavaltiossa ammuttiin

Mielenosoituksia nähtiin myös muissa kaupungeissa.

Olympian kaupungissa Washingtonin osavaltiossa poliisi julisti tilanteen mellakaksi ja yhtä ihmistä ammuttiin. Osavaltion poliisin mukaan kaksi ihmistä on poliisin hallussa ampumiseen liittyen, mutta tilanteen yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä.

New York Timesin mukaan sosiaalisessa mediassa julkaistuissa videoissa kuuluu laukaus, kun mustiin pukeutuneet vastamielenosoittajat kulkevat kohti Trumpin kannattajia, jonka jälkeen yksi vastamielenosoittaja kaatuu maahan.

Poliisin mukaan molemmissa ryhmissä oli raskaasti aseistettuja yksilöitä.

Valitsijamiehet kokoontuvat maanantaina osavaltioittain valitsemaan Yhdysvalloille seuraavan presidentin. Demokraattien Joe Bidenilla on vaalituloksen perusteella 306 valitsijaa ja republikaanien Trumpilla 232. Presidentiksi valintaan tarvitaan 270 valitsijaa.

Biden vannoo virkavalansa 20. tammikuuta.