Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: | Kaivosyhtiöt eivät halua saamelaisalueille, tuhannet Trumpin kannattajat osoittivat mieltään Washingtonissa

Kansainväliset kaivosyhtiöt haluavat harvoin saamelaisten kotiseutualueelle

Pohjois-Lappi ei juuri kiinnosta kaivosyhtiöitä, alan asiantuntijat sanovat. Saamelaisten kotiseutualueella on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut hyvin vähän kaivoksiin tähtäävää toimintaa.

Kaivannaisteollisuus ry:stä kerrotaan, että kansainvälisten kaivosyhtiöiden kiinnostusta saamelaisten kotiseutualuetta kohtaan hillitsee tieto siitä, että pohjoisessa kaivannaisteollisuuden lupaprosessit kestävät tyypillisesti vielä kauemmin kuin muualla.

Lucia tuo tänään valoa talven pimeyteen, kulkuetta ei koronatilanteen vuoksi järjestetä

Tänään vietetään Lucian päivää Pyhän Lucian muistoksi. Perinteeseen kuuluu valoa talven pimeyteen tuova Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoiseen kaapuun, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun.

Tänä vuonna Lucia-neito on helsinkiläinen Ingrid Enckell. Enckell kruunataan kello 17 Helsingissä Tuomiokirkossa, jonka jälkeen hänet nähdään Tuomiokirkon portailla.

Koronatilanteen vuoksi kirkon kruunaustilaisuus ei ole avoinna yleisölle, mutta sitä voi seurata televisiosta. Myöskään perinteistä Lucia-kulkuetta ei järjestetä.

Rekan kuljettaja kuoli Äänekoskella ulosajossa Nelostiellä

Äänekoskella Ouluntiellä valtatie 4:llä tapahtui lauantai-iltana vakava tieliikenneonnettomuus, jossa yksi ihminen kuoli. Sisä-Suomen poliisi kertoo Twitterissä, että onnettomuudessa rekka suistui tieltä ja sen kuljettaja kuoli onnettomuudessa.

Valtatie 4 oli onnettomuuden vuoksi osittain suljettuna yli kolme tuntia lauantai-iltana kello 22 jälkeen. Onnettomuus tapahtui Mämmenkylän ja Äänekosken liittymän välisellä osuudella.

Poliisi ei tiedota onnettomuudesta enempää yön aikana.

Britannia ei lämpene EU:n sopimusehdotuksille - sunnuntaina on määrä päättää, kannattaako kauppaneuvotteluja jatkaa

Britannia on tyytymätön EU:n ratkaisuehdotuksiin alueiden välisissä kauppaneuvotteluissa. EU:n viimeisin sopimusehdotus on Britannialle mahdoton hyväksyä, hallituslähde sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Osapuolet neuvottelivat brexitin jälkeisestä kauppasuhteestaan jälleen lauantaina. Sunnuntaina on määrä päättää, onko neuvotteluja ylipäätään syytä jatkaa.

Sekä EU:n johto että Britannian pääministeri ovat aiemmin arvioineet, ettei sopua välttämättä saavuteta.

Britannian EU-eron siirtymäaika on päättymässä vuodenvaihteessa. Tuolloin Britannia jättää taakseen EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton, saavutettiin sopua tai ei. (Lähde: AFP)

Venäjän armeija: Tulitaukosopimusta rikottu Vuoristo-Karabahissa

Armenian ja Azerbaidzhanin välisen konfliktin päättänyttä tulitaukosopimusta on rikottu Vuoristo-Karabahin alueella, sanoi Venäjän armeija lauantaina.

Venäjän puolustusministeriön tiedotteen mukaan sopimusta rikkonut tapaus on havaittu perjantaina Hadrutin alueella. Ministeriö on lähettänyt Venäjän joukkoja rauhoittamaan tilannetta alueelle.

Armenian armeija on kertonut Azerbaidzhanin hyökänneen kahteen kylään.

Azerbaidzhanin puolustusministeriö taas kertoi, että toisen puolen provokaatioita vastaan on tehty asianmukaisia vastatoimia, mutta ministeriön mukaan tulitaukosopimusta kunnioitetaan.

Venäjän rauhanturvaajajoukkojen edustaja vahvisti tiedot tulituksesta Venäjän valtionmedialle RIA Novostille. (Lähde: AFP)

Tuhannet Trumpin kannattajat osoittivat mieltään Washingtonissa

Tuhannet presidentti Donald Trumpin kannattajat osoittivat lauantaina paikallista aikaa mieltään Washingtonissa. Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Washingtonissa Freedom Plazan ympäristöön vain muutaman korttelin päähän Trumpin virka-asunnosta Valkoisesta talosta.

Tunnelma mielenosoituksessa oli alkuun karnevaalihenkinen, mutta ilmapiiri kiristyi myöhemmin Trumpin tukijoiden ja paikalle saapuneiden vastamielenosoittajien välillä. Poliisi pyrki pitämään ryhmät erillään toisistaan, ja poliisin sekä vastamielenosoittajien välillä oli ainakin yksi yhteenotto. Paikallismedioiden mukaan kuusi ihmistä pidätettiin. (Lähde: AFP)

Alkoholia juovista opettajista kertova tanskalaiselokuva voitti parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnon

Tanskalaiselokuva Another Round on voittanut parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnon. Euroopan elokuva-akatemian palkinnot jaettiin lauantaina virtuaalisessa tapahtumassa koronapandemian vuoksi.

Voittajaelokuvan tanskankielinen nimi on Druk. Se kertoo leipääntyneiden opettajien muodostamasta ystäväjoukosta. Ryhmä päättää turvautua päivittäiseen alkoholinkäyttöön kuvitellen sen parantavan elämänlaatuaan.

Another Round sai palkinnot myös parhaasta ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja miespääosasta.

European Film Awards -palkinnot jaettiin nyt 33. kerran. Euroopan Oscareiksi kutsuttujen palkintojen takana on Euroopan elokuva-akatemia, jolla on yli 3 800 jäsentä.

Anthony Joshua tyrmäsi Kubrat Pulevin titteliottelussa

Ammattilaisnyrkkeilijä Anthony Joshua päätti raskaan sarjan nyrkkeilyottelun tyrmäykseen bulgarialaista Kubrat Pulevia vastaan Lontoossa varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Joshua tyrmäsi Pulevin yhdeksännessä erässä.

Joshua oli lähellä ratkaista ottelun jo kolmannessa erässä, kun hän iski Pulevin kanveesiin. Bulgarialainen pääsi kuitenkin vielä jaloilleen, kunnes Joshuan tyrmäys päätti ottelun yhdeksännessä erässä.

Voiton myötä Joshua säilytti itsellään IBF-, WBA- ja WBO-liittojen mestaruusvyöt.

Joshualle voitto avasi mahdollisuuden kohdata raskaan sarjan huippuottelussa Tyson Fury ensi vuonna.