Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluodon kakkosreaktorin käynnistys viivästyy – liitetään sähköverkkoon alkavan viikon lopulla

Olkiluodon kakkosreaktori liitetään takaisin valtakunnan sähköverkkoon alkavan viikon eli viikon 51 lopulla, kertoo Teollisuuden Voima (TVO).

TVO:sta arvioitiin lauantaina STT:lle, että häiriötilanteen vuoksi alas ajettu reaktori saataisiin käyntiin ja palautettua verkkoon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Verkkoon liittäminen viivästyy TVO:n teknisten palveluiden johtaja Sami Jakosen mukaan siksi, että yksi laitoksen turvallisuustoiminto oli laaja vesiruiskutus. Ruiskutuksen jäljiltä on vielä paljon tarkastettavaa.

– Meidän täytyy tarkistaa se, että kaikki laitteet ovat ruiskutuksen jälkeen toimivia. Tämä ottaa aikaa. Kun kävimme systemaattisesti lävitse sen, mitä kaikkea pitää tarkastaa, testata ja ottaa huomioon, niin sen laajuus yllätti. Kävimme suojausrakennuksen sisällön lävitse laite laitteelta ja komponentti komponentilta. Jotkin niistä ovat kastuneet, joten joudumme kuivamaan niitä tai vaihtamaan paikoin osia, Jakonen kertoi sunnuntaina.

Ruiskutuksella lauhdutetaan höyryä

Vesiruiskutus toimii Jakosen mukaan siltä varalta, että suojarakennuksen sisällä on isompi höyryvuoto, jota ruiskutus lauhduttaa. Torstaisessa tapauksessa ei ollut kyse höyryvuodosta, mutta laitoksen turvatoimet, joihin ruiskutus kuuluu, reagoivat kohonneisiin säteilyarvoihin suunnitellusti.

TVO:n mukaan laitosyksikön käynnistäminen edellyttää Säteilyturvakeskuksen lupaa. Ennen käynnistämistä yksikölle tehdään tarkastukset, huolto- ja korjaustoimenpiteet sekä varmistetaan järjestelmien toimivuus.

Olkiluodon kakkosreaktori irtosi verkosta torstaina hieman puolenpäivän jälkeen tapahtuneen häiriön takia. TVO:n mukaan häiriötilanne syntyi, kun reaktoriveden puhdistusjärjestelmään pääsi tavallista lämpimämpää vettä.

Häiriötilanne on alustavasti arvioitu kansainvälisellä ydinlaitos- ja säteilytapahtumien vakavuusasteikolla nollakategoriaan, mikä tarkoittaa, ettei häiriöllä ollut merkitystä ydin- tai säteilyturvallisuuden kannalta.