Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"United Brotherhoodilla on johtaja ja tämä johtaja on Tero Holopainen" – käräjäoikeus vahvisti viranomaisten näkemyksen UB:n johtajuudesta ja tuomitsi Holopaisen lähes kymmeneksi vuodeksi vankilaan

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut rikollisryhmä United Brotherhoodin (UB) johtajan yhdeksän vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 12 rikoksesta. Tuomio tuli muun muassa kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä rahanpesusta, ampuma-aserikoksista ja ryöstöstä.

Lisäksi oikeus katsoi, että Tero Holopainen, 48, on toiminut UB:n tosiasiallisena johtajana ainakin vuodesta 2016.

– Arvioitaessa kokonaisuutena kaikkia asiassa esitettyjä todisteita ei jää varteenotettavaa epäilystä siitä, että United Brotherhoodilla on johtaja ja että tämä johtaja on Tero Holopainen, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan todisteina esitetyistä kuuntelunauhoista käy ilmi, että ollessaan kokouksissa paikalla Holopainen pääasiassa johti ja ohjasi keskustelua. Hän myös antoi muille ohjeita ja määritti, ketkä voivat edustaa UB:ta, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan Holopainen ei ole johtanut ryhmää täysin yksinvaltaisesti, vaan viitteitä yhteisestäkin päätöksenteosta löytyi.

– Holopaisen voidaan tallenteiden perusteella havaita pitäneen toisaalta varsin vahvaa kuria liittyen (kahteen jäseneen) ja esittäneen heille selviä vaatimuksia, mutta toisaalta hänen voidaan havaita joissakin tallenteissa käyttäneen me-muotoa, mikä viittaisi ainakin jonkinlaiseen yhteispäätökseen tai ainakin yhteisymmärrykseen näistä asioista.

Oikeuden mukaan Holopaisen asema on perustunut henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, väkivallalla uhkaamiseen ja arvovaltaan, joka pohjautunee hänen pitkään historiaansa UB:ssa ja sitä edeltäneissä jengeissä. United Brotherhood perustettiin vuonna 2010, kun järjestäytyneet rikollisryhmät Rogues Gallery, Natural Born Killers (NBK) ja MORE (Me olemme rikollisten eliittiä) yhdistyivät. Holopaisella on taustaa MORE:sta ja NBK:sta.

Holopainen on sanonut eläköityneensä ryhmän toiminnasta vuoden 2018 jälkeen. Käräjäoikeus ei pitänyt tätä uskottavana.

– Kuuntelutallenteiden ja viestien perusteella hänen osallistumisensa ryhmän toimintaan vaikuttaa olleen koko ajan aktiivista. Käräjäoikeus ei tämän vuoksi pidä uskottavana hänen väitettään eroamisesta eikä eläköitymisestä.

Syyte 27 amfetamiinikilon levittämisestä nurin

Holopaisen syyksi luetut törkeät huumausainerikokset koskivat amfetamiinia ja ekstaasia. Oikeuden mukaan Holopainen muun muassa välitti amfetamiinia Satu Anderssonille sekä piti hallussaan ja myi ekstaasia. Andersson, edesmenneen rikollisvaikuttajan Raimo Anderssonin leski, on tuomittu aiemmin kyseisestä amfetamiinierästä.

Yksi Holopaisen syyte koski 27 amfetamiinikilon levittämistä. Syyttäjän mukaan Holopainen olisi jakanut huume-erän UB:n jäsenille edelleen levitettäväksi. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

Oikeus katsoi, että syyte perustui ainoastaan Holopaisen hallusta löydettyihin käteisvaroihin ja toiselta jäseneltä löydettyyn listaan. Mitään näyttöä siitä, että Holopainen olisi kuljettanut huumeita, ei oikeuden mukaan ollut.

– Päätelmää huumeiden toimittamisesta Jyväskylään ei voida perustaa yksin siihen, että Holopaisella on ollut mukanaan rahaa, eikä siihen, että jäsenellä on ollut mukanaan edellä mainittu jemmalista, tuomiossa sanotaan.

Rakennusprojektiin upotettiin 70 000 euroa UB:n rahaa

Holopaisen syytettiin myös pesseen UB:n rikoksilla saatua rahaa kiinteistökaupoissa ja talonrakennusprojektissa. Syytteen mukaan Holopainen käytti rikoshyötyä asunnon hankintaan Ruovedeltä, kiinteistöön Porvoosta ja kahden omakotitalon rakennuttamiseen Porvoon tontille. Oikeuden mukaan UB:n rahojen käytöstä Ruoveden asuntoon tai Porvoon kiinteistöön ei kuitenkaan ollut näyttöä, ja syyte hylättiin niiltä osin.

Sen sijaan Holopaisen katsottiin käyttäneen muun muassa rakentamiseen yhteensä yli 70 000 euroa UB:n rikoksilla saatuja varoja. Oikeuden mukaan tarkoitus oli häivyttää rahan rikollista alkuperää ja Holopaisen osuutta toiminnassa. Holopainen on oikeuden mukaan käyttänyt selvää omistajalle kuuluvaa määräysvaltaa ja muuttanut kahdesta talosta isompaan, vaikka ei ole ollut missään näkyvässä asemassa kiinteistön tai talojen suhteen. Myös rakentamiskustannusten maksu tapahtui Holopaisen osalta niin, etteivät maksut olleet kirjapidossa jäljitettävissä häneen, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan teon vakavuus ei perustu pelkästään rahamäärään.

– Huomioon on otettava erityisesti pitkäkestoinen ja suunnitelmallinen omistusjärjestelyketju, jossa erilaisten, osin totuutta vastaamattomien kauppojen, kauppakirjojen ja muiden järjestelyiden avulla on luotu peitelty omistus, joka on mahdollistanut rikoshyödyn hyödyntämisen rakentamisessa.

Porvoon tontti ja sillä sijaitsevat talot määrättiin menetettäväksi valtiolle.

Bad Unionin jäseneltä perittiin tekaistua velkaa

Holopainen tuomittiin myös UB:n alaisuudessa toimivan Bad Unionin (BU) jäseneen kohdistuneesta väkivaltaisesta velanperinnästä. Oikeuden mukaan UB:n Albaniassa asunut jäsen alkoi keväällä 2019 periä BU:n jäseneltä tekaistua velkaa ja sai tämän siirtämään Albaniaan tuhansia euroja. Suomessa velan perintää tehostettiin kohdistamalla BU:n jäseneen väkivaltaa.

Oikeuden mukaan Holopainen haki miehen toisen jäsenen kanssa UB:n kerhotilalle, missä mies käskettiin maahan kontalleen, ja jäsen potki tätä jalkojen väliin. Oikeuden mukaan väkivalta kesti noin puoli tuntia, ja mies myöntyi maksamaan Albaniaan vielä 4 000 euroa.

Holopainen syyllistyi oikeuden mukaan asiassa ryöstöön.

– Holopainen on toiminut United Brotherhoodin johtajana ja hänellä on asemaansa perustuen ollut toimivalta käskyttää hierarkiassa alempana olevia jäseniä väkivallan käyttöön perinnän tehostamiseksi, tuomiossa sanotaan.

Syyttäjä vaati Holopaiselle rangaistusta myös yhteen UB:n jäseneen kohdistuneesta törkeästä pahoinpitelystä, mutta oikeus päätyi hylkäämään syytteen. Syyttäjän mukaan Holopainen oli tullut tietoiseksi, että jäsen oli arvostellut hänen johtamistapaansa ja pahoinpidellyt, tai määrännyt jonkun muun pahoinpitelemään, tämän teräaseella.

Oikeuden mukaan Holopaisen osuudesta väkivaltaan ei kuitenkaan ollut tarpeeksi näyttöä. Väkivallan uhri esimerkiksi kiisti Holopaisen osuuden.

– Jäsen ei ole halunnut kertoa tarkemmin vammojen aiheuttajasta, tekotavasta, -ajankohdasta eikä -paikasta. Hän on kuitenkin nimenomaisesti kiistänyt sen, että Holopaisella olisi jotain osuutta tapahtumiin. Näin ollen asianomistajan kertomus, jolla on väkivaltarikoksissa usein keskeinen painoarvo menettelyn arvioinnissa, puhuu yksinomaan syytettä vastaan.

Lahtelaisjäsenten ekstaasisyytteet nurin

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin myös Lahdessa viime vuoden helmikuussa takavarikoitua poikkeuksellisen suurta ekstaasierää. Syytteessä 150 000 ekstaasitabletin maahantuonnin järjestämisestä oli kaksi UB:n lahtelaisjäsentä. Oikeus hylkäsi molempien syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Ekstaasista tuomittiin aiemmin vankeuteen mies, joka oli vasta tullut Bad Unionin toimintaan mukaan. Syyttäjä katsoi, että todellisuudessa lahtelaisjäsenet olivat kuitenkin huumelähetyksen takana. Syyttäjä vetosi oikeudessa muun muassa siihen, että kaksikko oli vieraillut Helsingin-osaston kerhotilalla Tuusulassa. Kyse oli syyttäjän mukaan siitä, että helsinkiläisjäseniä pidettiin ajan tasalla ja heiltä haettiin ennakkomaksu.

Oikeus katsoi, että toinen lahtelaisjäsen oli hakenut UB:n Tuusulassa sijainneelta kerhotilalta rahaa ennen ekstaasin saapumista. Näyttöä siitä, että kyseessä olisi ollut ennakkomaksu huumeesta, ei oikeuden mukaan ollut. Myöskään toisen jäsenen vierailulla oikeus ei nähnyt olevan yhteyttä huumeisiin.

– Asiassa ei ole siten esitetty sellaista näyttöä, mikä liittäisi hänet Lahden ekstaasierän maahantuontiin ja hallussapitoon, oikeus totesi molempien syytettyjen osalta.

Oikeudenkäynti kesti 47 päivää, lähes 20 ihmistä vankilaan

Jutussa tuomittiin kaikkiaan lähes 20 ihmistä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Ehdolliseen tuomittiin lähes kymmenen ihmistä, ja lisäksi joitakin vastaajia tuomittiin sakkorangaistuksiin.

Rikoskokonaisuus oli poikkeuksellisen laaja. Sitä istuttiin käräjillä yhteensä 47 päivää. Syytettyjä oli 44 ja syytekohtia yhteensä 96.

Tutkinnan laajuutta kuvaa myös esitutkintamateriaalin määrä. Tavallisesti rikosjutuissa julkinen tutkinta-aineisto mahtuu yhdelle CD-levylle. Nyt materiaalia on 19 levyn verran.

Lakkauttamisesta päätös helmikuussa

United Brotherhood on tällä hetkellä määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon. Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden on määrä päättää helmikuussa, lakkautetaanko ryhmä vai ei. Lakkauttamista vaativat viranomaiset katsovat, ettei ryhmän lainvastaisuudesta ja rikollisesta tarkoituksesta jää epäselvyyttä. Poliisihallituksen ja erikoissyyttäjän mukaan UB:n omalla tammikuussa antamalla lakkautusilmoituksella ei ole merkitystä. Kantajat myös katsovat, että ryhmässä vallitsee selvä hierarkia ja käskyvaltasuhteet, ja että se on sotilaallisesti järjestäytynyt.

Holopainen vastustaa lakkauttamista. Hän kiistää, että ryhmän toiminnan tarkoitus olisi rikollinen ja vetoaa muun muassa siihen, että toiminta on jo lakannut.